JOVANA I MILOŠ TRAŽILI OD SVATOVA DA STAVE VIŠE EVRA U KOVERTE, PA PITAJU DA LI ĆE TO DA NALJUTI GOSTE: Svadbe skupe, 50 € je malo
Foto: Shutterstock

pokrenuli raspravu

JOVANA I MILOŠ TRAŽILI OD SVATOVA DA STAVE VIŠE EVRA U KOVERTE, PA PITAJU DA LI ĆE TO DA NALJUTI GOSTE: Svadbe skupe, 50 € je malo

Društvo -

Iako se budući mladenci raduju svom najvažnijem danu, oni se, sigurno, i hvataju za glavu zbog same organizacije venčanja i izuzetno velikih troškova koji su ove godine veći za nekih dvadeset odsto. Zbog toga mnogi od njih pokušavaju da se "izvuku" poklonima odnosno kovertama koje dobiju za svadbu.

Međutim, nameće se logično pitanje - ako su poskupeli troškovi slavlja, da li to znači da su i gosti podigli visinu svojih poklona? Miloš i Jovana sa Zvezdare nisu bili stidljivi, nego su svojim najbližima rekli da se "malo više otvore", kako bi mogli da pokriju troškove.

venčanje, venčanica, mladenci, svadba
foto: Shutterstock

Do pre 10 godina, gosti su uglavnom na svadbu, u kovertu, stavljali 50 evra. Izuzetak su najbliži - tetke, stričevi i ujaci koji su nosili 100 evra, dok su kumovi "koji evro više". Danas nema svadbenog poklona ispod 100, 150 evra.

Na društvenim mrežama povela se polemika oko toga, a sve je počelo kada su Miloš i Jovana sa Zvezdare pitali svoje korisnike da li je glupo što su gostima sugerisali da se malo više otvore.

Dok su jedni pisali kako se ovaj par osramotio, drugi su stali u njihovu odbranu.

Za 200 svatova 20.000 evra

Prosečna svadba u Srbiji je za oko 200 gostiju i ona u proseku košta između 18.000 i 20.000 evra. Polovina tog novca je retsoran, druga polovina je sve ostalo. Možda je najveća stavka bend koji u proseku košta oko 2.500 evra.

- Zašto napadate ljude? Pa mladi su, naravno da nemaju para da naprave svadbu, odakle im kad je sve poskupelo, a plate mizerne? Nije sramota svojim najbližima kroz šalu reći tako nešto. Pa niko više ni ne nosi 50 evra. Ja bez 200 ne idem ni do restorana.

A onda se oglasio budući mladoženja, rekavši da nisu ništa ružno mislili, jer to danas radi svi mladenci.

- Jovana i ja pravimo svadbu sami. Odlučili smo da ne trošimo roditelje, te da platimo ono što mora unapred parama koje smo uštekali. E sad, logično je da ćemo razmišljati o kovertama, ali ne da bismo zaradili, nego da bismo pokrili ostatak troškova. I u tome nema ništa loše - napisao je Miloš:

- A posebno što ne zovem bilo koga, nego naše porodice, najbližu rodbinu i prijatelje. Najviše para smo pukli na restoran, čak 50 evra po stolici i na muziku. Pa to nam je najvažniji dan u životu, naravno da želim da nam bude dobro!

mladenci, koverta
foto: Shutterstock

Marko i Sanja Smiljanić iz Beograda podelili su svoje iskustvo u vezi sa organizacijom svadbe koja ih je pre nepunih šest meseci koštala približno 30.000 evra. Morali su, kažu, da podignu kredit koji još uvek otplaćuju.

- Prošle godine je došlo do poskupljenja ugostiteljskih usluga, tako da je zakup restorana koštao mnogo više nego što smo očekivali, odnosno stolica po gostu je iznosila čak 42 evra. U tu cenu bila je uključena kompletna najraznovrsnija hrana, što nam je bilo veoma važno. Mi smo, naravno, doplatili oko 500 evra za mladenačku tortu na sedam spratova - objašnjava nam Sanja.

Kako kaže, za muziku su "pukli" 10.000 evra. Orkestar je koštao 5.000 evra, ali su doplatili još toliko za pevača i pevačicu.

Kurir/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja