JOŠ DVOJICA BAHATIH VOZAČA OSTALI BEZ AUTOMOBILA: Policija bez milosti, za samo 6 dana oduzeli 5 vozila! Evo ko su prestupnici!
Foto: Shutterstock, Ilustracija

bezbednost u saobraćaju

JOŠ DVOJICA BAHATIH VOZAČA OSTALI BEZ AUTOMOBILA: Policija bez milosti, za samo 6 dana oduzeli 5 vozila! Evo ko su prestupnici!

Društvo -

Novi pravilnik o načinu kontrole i regulisanja saobraćaja, po kojem policija može privremeno da oduzme automobil nesavesnim vozačima, stupio je na snagu u četvrtak, 22. februara, i do sada su oduzeta već pet vozila!

Prvo je, kako saznajemo, u petak oduzet "folksvagen pasat" od vozača (61) u Leskovcu, dok su u nedelju oduzeta dva vozila - teretno vozilo "mercedes" od 41-godišnjeg vozača u Valjevu i "škoda superb" od 17-godišnjeg vozača u Beogradu, a nakon toga su privremeno oduzeta vozila od još jednog vozača u Beogradu i jednog u Novom Pazaru.

Ovo je 18 prekršaja koji se smatraju najtežim

- Vožnja pod dejstvom alkohola sa više od 1,2 promila

- Odbijanje alkotestiranja ili drogatestiranja

- Prekoračenje brzine za više od 80 km/h izvan naselja

- Prekoračenje brzine za više od 70 km/h u naselju

- Prekoračenje brzine za više od 60 km/h u zoni škole ili zoni "30"

- Prekoračenje brzine za više od 50 km/h u zoni usporenog saobraćaja

- Prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu suvozača

- Prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu koje nije predviđeno za sedenje

- Prolazak kroz najmanje dva crvena svetla na semaforu u razmaku kraćem od 10 minuta

- Preticanje kolone vozila preko pune linije

- Vožnja bez položene ijedne vozačke kategorije

- Vožnja tokom mere zabrane upravljanja vozilom

- Vožnja nakon oduzimanja vozačke dozvole zbog nakupljenih kaznenih poena

- Vožnja za vreme privremenog isključenja iz saobraćaja

- Vožnja noću na neosvetljenom putu bez ijednog uključenog svetla na vozilu

- Preticanje ili obilaženje vozila koje se zaustavlja ili se zaustavilo radi propuštanja pešaka na pešačkom prelazu

- Preticanje kolone pod pratnjom

- Nepropuštanje vozila pod pratnjom

Podsetimo, načelnik Uprave saobraćajne policije, pukovnik policije Slaviša Lakićević rekao je za Kurir da ne očekuje veliki broj slučajeva primene ove mere, jer, kako navodi, vrlo strogi uslovi za oduzimanje vozila znače da ova mera neće pogoditi prosečnog učesnika u saobraćaju.

Slaviša Lakićević, Načelnik Saobracajne Policije
foto: Petar Aleksić

- Vozilo će biti privremeno oduzeto od učinioca težeg prekršaja koji je u prethodne dve godine pravosnažno osuđivan za teže prekršaje iz oblasti bezbednosti saobraćaja. To su prekršaji iz kaznenih odredaba u članovima 329 i 330 Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima (vožnja sa više od 1,20 promila alkohola u organizmu, odbijanje alkotestiranja ili utvrđivanja prisustva psihoaktivnih supstanci, upravljanje motornim vozilom bez vozačke dozvole za ijednu kategoriju, prekoračenje brzine u naselju za više od 70 km/h...) - istakao je Lakičević i dodao da mera privremenog oduzimanja vozila traje do okončanja postupka pred nadležnim sudom.

- Činjenica da je neophodan uslov da vozač ima pravosnažne presude za najteže saobraćajne prekršaje i da se ponovo javlja kao izvršilac takvog prekršaja ukazuje da se u najvećem broju slučajeva radi o vozaču koji je u trenutku kontrole već u statusu nesavesnog vozača u skladu sa odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima - rekao je i dodao da se oduzimanje vozila od učinilaca najtežih prekršaja primenjuje u svim zemljama članicama organizacije Roadpol (evropska mreža saobracajnih policija), izuzev Rumunije.

Bonus video:

01:38

NOVI PRAVILNIK NA SNAZI, LESKOVČANIN ODBIO ALKO TEST I ODUZELI MU VOZILO! Major policije: Ovo su DVA uslova za oduzimanje auta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track