MAJA GOJKOVIĆ OBIŠLA RADOVE: Rekonstrukcija Spomen-muzeja Nadežde i Rastka Petrovića biće završena do kraja godine
Foto: Ministarstvo kulture

MAJA GOJKOVIĆ OBIŠLA RADOVE: Rekonstrukcija Spomen-muzeja Nadežde i Rastka Petrovića biće završena do kraja godine

Društvo -

Beograd, 27. februar 2024 – Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković obišla je danas radove na rekonstrukciji i adaptaciji Spomen-muzeja Nadežde i Rastka Petrovića u Beogradu i istakla da se ovaj spomenik kulture renovira nakon 38 godina, te da će posao obnove biti završen do kraja 2024. godine.

Gojković je naglasila da je Ministarstvo kulture izdvojilo oko 120 miliona dinara, prvo za izradu tehničke dokumentacije, kao i za sve radove na sanaciji ovog prostora i napomenula da je rekonstrukcija počela u godini obeležavanja 150 godina od rođenja Nadežde Petrović, odnosno 2023. godine.

Maja Gojković, rekonstrukcija, Spomen muzej Nadežde i Rastka Petrovića
foto: Ministarstvo kulture

„Zadovoljstvo mi je što sam danas obišla radove na ovako dugo očekivanoj adaptaciji i rekonstrukciji Spomen-muzeja Nadežde i Rastka Petrovića. Posle 38 godina, koliko je bio zatvoren za javnost, Ministarstvo kulture i Vlada Republike Srbije obnavljaju jedan od važnih spomenika kulture“, rekla je Gojković i dodala da Nadežda Petrović i Rastko Petrović zauzimaju značajno mesto u istoriji likovnog stvaralaštva.

Gojković je rekla da se radovi odvijaju na adaptaciji prostora koji će imati i depo, kancelarijski i izložbeni prostor, kao i uređeno dvorište, kako bi se cela kuća koristila za različite programe vezane za kulturno stvaralaštvo.

Maja Gojković, rekonstrukcija, Spomen muzej Nadežde i Rastka Petrovića
foto: Ministarstvo kulture

„Krajem 2024. godine, 38 godina od zatvaranja zbog neadekvatnih uslova, ovaj muzejski prostor će, na zadovoljstvo ljubitelja umetnosti, slikarstva Nadežde i Rastka Petrovića, biti ponovo dostupan javnosti. Biće dostupan svim Beograđanima, ali i svima koji budu dolazili u Beograd da uživaju u stvaralaštvu i u istoriji“, dodala je Gojković.

Gojković je podsetila da Nadežda Petrović privlači veliku pažnju svih ljubitelja umetnosti i da je prošle godine, povodom 150 godina od njenog rođenja, bila priređena izložba u organizaciji Narodnog muzeja u saradnji sa Galerijom Matice srpske i Muzejom Grada Beograda, koja je gostovala u svim većim gradovima Srbije, ali i u Republici Srpskoj, kao i da je Unesko u svoj kalendar događaja uvrstio značajan jubilej rođenja Nadežde Petrović.

Maja Gojković, rekonstrukcija, Spomen muzej Nadežde i Rastka Petrovića
foto: Ministarstvo kulture

Direktorka Narodnog muzeja Srbije, u čijem sastavu se nalazi ovaj Spomen-muzej, Bojana Borić-Brešković je rekla da je i Muzej Nadežde i Rastka Petrovića, koji će biti obnovljen do kraja godine, takođe značajan deo ove republičke ustanove. „Ostvaren je veliki napredak u rekonstrukciji i adaptaciji celog prostora koji je, pored građevinskih problema, bio mnogo zapušten i od početka imao problem sa vlagom. Zato je kompletan umetnički materijal, dela i sve ostalo što je bilo vezano za život Rastka Petrovića moralo da se izmesti u Narodni muzej na Trgu Republike. Zahvaljujući rkonstrukciji i adaptaciji, vratićemo ovu kuću, Spomen-muzej Nadežde i Rastka Petrovića, ponovo u život Narodnog muzeja, čiji je sastavni deo, baš kao i Muzej Vuka i Dositeja, koji ove godine obeležava 75 godina postojanja“, ukazala je Borić-Brešković.

1 / 9 Foto: Ministarstvo kulture

Spomen-muzej Nadežde i Rastka Petrovića smešten je u porodičnoj kući izgrađenoj u drugoj deceniji 20. veka. Kuću je 1967. godine, zajedno sa delom zaostavštine Nadežde i Rastka Petrovića, Narodnom muzeju Srbije darovala njihova sestra Ljubica Luković.

Kako bi se stvorili uslovi za izlaganje, 1974. godine izvedeni su radovi, da bi 1975. godine Spomen- muzej Nadežde i Rastka Petrovića, u sastavu Narodnog muzeja u Beogradu, bio otvoren je za javnost.

Već 1986. godine je zbog neadekvatnih uslova za čuvanje i izlaganje zatvoren za posetioce. Spomen-muzej je proglašen za spomenik kulture Rešenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda 1974. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja