IMALA JE LITAR KRVI U STOMAKU! Preminula porodilja u Nišu primila 27 jedinica krvi a lekari nisu videli nikakve povrede
Foto: Printscreen/Facebook

tuga

IMALA JE LITAR KRVI U STOMAKU! Preminula porodilja u Nišu primila 27 jedinica krvi a lekari nisu videli nikakve povrede

Društvo -

Porodilja D. L. (31) iz Vlasotinca, koja je preminula 29. februara u UKC Niš dan nakon što je hitno transportovana iz Leskovca, gde je došlo do masivnog krvarenja posle carskog reza, imala je čak litar krvi u stomaku kada su je niški lekari otvorili u operacionoj sali u pokušaju da joj spasu život, saznaje Kurir.

- Pacijentkinja je hitno je transportovana iz leskovačke bolnice nakon što su joj naglo i drastično pali trombociti, odnosno utvrđeno da ima masivno krvarenje. Primljena u Kliniku za ginekologiju UKC Niš u jako teškom stanju. Kada su lekari otvorili abdomen već je u njemu bilo oko litar krvi, a nigde vidljive povrede krvnih sudova, ništa presečeno, ništa oštećeno. Imala je difuzno krvarenje iz svih tkiva, to je tzv. DIK, diseminovanu intravaskularnu koagulopatiju - kaže izvor Kurira.

Porodilja, Niš, Dragana Lepojević
foto: Printscreen/Facebook

Učinili su sve što su mogli.

- Pacijentkinja je primila čak 27 jedinica krvi. Ni to, nažalost, nije pomoglo. Preminula je rano ujutru 29. februara.

Podsetimo, D. L. je, kako je navedeno tog dana iz UKC Niš, iz Opšte bolnice Leskovac primljena 28. februara u 15.34 sati na Kliniku za ginekologiju nakon prethodno urađenog carskog reza u u Leskovcu, a zbog sumnje na krvarenje u trbuhu.

UKC Niš
UKC Nišfoto: Boško Bunuševac

- Pacijentkinja je na prijemu bila u izuzetno teškom opštem stanju. Nakon kliničkog i ultrazvučnog pregleda prebacuje se u jedinicu intezivne nege Klinike za ginekologiju i akušerstvo. Pristupljeno je laboratorijskoj obradi, reanimaciji i pripremi za hitan hiruški zahvat. Uprkos hitnom hirurškom zahvatu i naporima dežurne ekipe ginekologa i anesteziologa, pacijentkinja je u 6.50h 29. februara preminula - naveli su tada iz UKC Niš.

A direktor Opšte bolnice Leskovac dr Nebojša Dimitrijević neposredno nakon smrti porodilje, izjavio je da je reč o devojci njegovog dobrog prijatelja, kao i da je pokrenuo unutrašnju kontrolu.

- Devojka je prvorotka, ćerka mog dobrog prijatelja, koji je medicinski tehničar i s kojim sam godinama radio u Crnoj Travi. Znam samo da je u trudnoći imala povišen krvi pritisak i da je kod nas pre dva dana porođena carskim rezom, te da je nakon njega imala obilno krvarenje zbog čega je prebačena u UKC Niš. Kod nas je primila i derivate krvi i sve što je trebalo. Kako sam kasnije saznao od kolega iz Niša imala je tzv. DIK, odnosno krvarila je na sve strane po organizmu. Ako je zaista to bilo, a kontrola će utvrditi, onda joj nije bilo spasa - kazao je tada dr Dimitrijević.

Dr Nebojša Dimitrijević
Dr Nebojša Dimitrijevićfoto: Screenshot

Obdukcija je obavljena u Zavodu za sudsku medicinu u Nišu, nalazi nisu obelodanjeni, a D.L, iza koje je ostao tek rođeni sinčić, biće sahranjena danas na vlasotinačkom groblju u 14 sati.

Inspekcija Ministarstva zdravlja, kao i spoljašnji stručni nadzor, po nalogu istog resora, obavljeni su juče i u leskovačkoj bolnici i u UKC Niš, a zaštitinik građana zatražio je od obe ove ustanove, kao i od Doma zdravlja Vlasotince, gde je porodilja vodila trudnoću, i od Ministarstva zdravlja izveštaje o ovom slučaju.

Bonus video:

02:41

KONAČNO IZJEDNAČEN POLOŽAJ PORODILJA: Izmena Zakona se najviše odnosi na žene koje su imale problem da napune 18 meseci staža

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track