SIMBOL O KOJEM PEVA TEYA DORA OSMISLIO JE OVAJ SRPSKI POLITIČAR! Ramonda je simbol pobede, stradanja, ali i neuništivosti
Foto: Nenad Kostić

autentični srpski cvet

SIMBOL O KOJEM PEVA TEYA DORA OSMISLIO JE OVAJ SRPSKI POLITIČAR! Ramonda je simbol pobede, stradanja, ali i neuništivosti

Društvo -

Iako većina javnih ličnosti, pa i građana, nosi ovaj simbol verovatno da mali broj njih zna kako je zapravo nastala i prema čijoj ideji

Natalijina ramonda je simbol stradanja srpske vojske u Prvom svetskom ratu, a srpska vlada ga je zvanično uvela 2012. godine.

Iako većina javnih ličnosti, pa i građana, nosi ovaj simbol verovatno da mali broj njih zna kako je zapravo nastala i prema čijoj ideji.

Inspiracija je nađena u ruskoj georgijevskoj lenti, naranžasto-crnoj traci preuzetoj sa Ordena svetog Đorđa, i britanskom crvenom cvetu maka koji javne ličnosti nose uoči Dana primirja u Velikom ratu.

Teja Dora, Marko Đurić
foto: Petar Aleksić, Nenad Kostić

A inicijativa da Natalijina ramonda postane srpski simbol stradanja u I svetskom ratu potekla je od Marka Đurića, koji je tada bio savetnik predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Đurić je kasnije medijima objasnio da je idejno rešenje uradio je sa tadašnjim saradnikom Aleksandrom Ristićem.

Oni su istraživali da li postoji simboličan i autentični srpski cvet da bi došli do informacije da postoji Ramonda Serbica. Ova vrsta je specifična po tome što čak i kada se cvet osuši, nakon dodavanja malo vode u stanju je da ponovo oživi. Ova simbolika dala je posebnu težinu kada je cvet biran za simbol stradanja u Prvom svetskom ratu.

Inače, crno-zelenom traka na znaku simbolizuje traku Albanske spomenice.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja