STRAVIČNE SCENE KOD KIKINDE! PUNA POLJA MRTVIH PTICA! Najveći POMOR usled trovanja, a posebno zabrinjava OVO!
Foto: Printskrin/Facebook

stravični prizori

STRAVIČNE SCENE KOD KIKINDE! PUNA POLJA MRTVIH PTICA! Najveći POMOR usled trovanja, a posebno zabrinjava OVO!

Društvo -

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije objavila je na Fejsbuk profilu stravične scene masovnog pomora ptica kod Kikinde.

- Na oranicama kod sela Nakovo juče smo zatekli stravične scene - preko 800 mrtvih ptica - najmanje 434 gačca, lovostajem zaštićene vrste, i 373 čavke koje zakon štiti kao zaštićenu vrstu. Sve okolnosti ukazuju na masovno trovanje, što treba da bude i potvrđeno laboratorijskim analizama. Ovo je do sada najveći pojedinačni pomor ptica nastao usled trovanja u ovom delu Evrope - naveli su i dodali da situaciju dodatno pogoršava mogućnost da se otruje jedan par krstaša koji je u blizini Nakova počeo da pravi gnezdo.

Podsetimo, kako je Kurir već pisao, kad je poznati pčelar iz pograničnog sela Nakovo kod Kikinde, Ranko Samardžija, otišao pre nekoliko dana da obiđe pčelinjak, ni slutio nije kakav će prizor zateći:

- Zatekao sam neverovatne stvari, mrtve vrane. Gde kod da sam se u ovoj šumici okrenuo, bile su mrtve vrane. Imah ih po njivama, u kanalima, kod košnica. Neke i vise na stablima. U pitanju je deo atara prema državnoj granici. Sve mrtvo. Ne mogu da procenim broj mrtvih ptica jer se radi o površini od nekoliko kvadratnih kilometara. Neverovatno - u neverici je ponavljao Samardžija.

Kaže da je mrtvih vrana bilo i oko košnica:

- Neke su se zavlačile ispod košnice i tu uginule. Bilo je i živih vrana koje su bespomoćno ležale na zemlji. Teturaju se kao otrovani miševi. One jutro neće dočekati žive. Pčelarstvom se bavim četvrt veka, ali ovako nešto ne pamtim. Stalno sam u prirodi, ali ovakav pomor vrana, uopšte ptica,nikada ranije nisam video... Tužno i žalosno jer će sada stradati i druže životinje. Lisice i šakali poješće vrane, a to će i za njih biti kobno. Za sve je ovo kriv čovek. Nema nama spasa- rekao je Samaradžija.

Bonus video:

00:30

Pomor ribe u reci Skrapež: Otrovane mrene i klenovi u vodotoku prvo u blizini Kosjerića, a zatim i kod Požege

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track