DRUGARICU IZ ODELJENJA UDARAO STOLICOM U STOMAK, NABIJAO JE NA KLUPU, VREĐAO... Majka očajna: Ne sme se desiti novi "Ribnikar"!
Ilustracija, Foto: Shutterstock

vršnjačko nasilje

DRUGARICU IZ ODELJENJA UDARAO STOLICOM U STOMAK, NABIJAO JE NA KLUPU, VREĐAO... Majka očajna: Ne sme se desiti novi "Ribnikar"!

Društvo -

Taj dečak je prvo moju devojčicu udario stolicom u stomak, a potom ju je nabio na školsku klupu. Plakala je, a on ju je pritom još vređao... Međutim, tu nije bio kraj. Sledećeg dana ju je iz čista mira ponovo napao. Gađao ju je, sipao joj šećer u kosu, a onda gurnuo na školsku ogradu i toliko je šutirao da ima ogrebotine i hematome.

Ovako za Kurir priča majka devojčice koja pohađa OŠ "Sremski front" u Šidu, a koju je u više navrata maltretirao vršnjak iz odeljenja.

- Moje dete nije njegova jedina žrtva. Plašim se da će neko ozbiljno nastradati. Zar nam nije dosta "Ribnikara", zar opet neka tragedija treba da se desi?! - pita se majka.

OŠ Sremski front, Osnovna škola, Osnovna škola Sremski front, Šid
foto: Google Street View

Dečak koji je napao njenu ćerku je, kako kaže, prebačen u tu školu iz druge početkom školske godine, a prema njenim saznanjima, probleme je pravio i tamo:

- Čim je prebačen, počeli su konflikti. U prvom polugodištu je ćerku gađao lenjirima i ogrebao je po vratu. Međutim, tada nisam tome pridavala neki značaj. Videla sam da je problematičan, ali nisam znala koliko. I drugi roditelji su se bunili, ali je to nekako prolazilo... - priča majka.

Direktorka škole

Preduzeti svi neophodni koraci

Bojana Lepinjica, direktorka škole "Sremski front" kaže za Kurir da je u toku disciplinski postupak, te da je "škola preduzela sve neophodne korake i ispoštovala zakonsku proceduru":

- Slučaj je prijavljen na platformi "Čuvam te". U roku od 24 sata po saznanju, održan je sastanak Tima za zaštitu učenika od diskriminacije, nasilja, zanemarivanja i zlostavljanja. Obaveštene su sve nadležne institucije - Centar za socijalni rad, Školska uprava, PS Šid.

A onda od 22. februara više nije bilo nikakve dileme.

- Bez ikakvog razloga je ćerku udario stolicom u predelu stomaka. Kako bi se zaštitila, postavila je ispred sebe ruku, koju je, inače, već jednom lomila. Zadobila je povrede, ali on nije stao! Gurnuo ju je na klupu - priča majka i dodaje da je za ovaj incident saznala od razredne, koja ju je zvala da dođe u školu.

Nasilje, Šid
foto: Privatna Arhiva

- U školi smo svi pisali izjave. Ne samo moja ćerka već i druga deca o svim incidentima od početka godine. To je poslato timu za vršnjačko nasilje. Već sledećeg dana, oko 12 časova, opet zove razredna. Odmah sam znala da mi je ćerka ponovo pretučena. Tamo sam saznala da je dotični dečak iz čista mira prišao ćerki i pobacao joj stvari. Minicama iz patentare ju je gađao u nos, sipao joj šećer u kosu. Onako visok i krupan, unosio joj se u lice. Pokušala je da se odbrani i odgurnula ga je, a on ju je nabio na školsku ogradu i išutirao. Devojčicu je vodila u Dom zdravlja u Šidu i Opštu bolnicu u Sremskoj Mitrovici, konstatovane su joj povrede šake, otekline i hematomi na levom kolenu, kao i velika ogrebotina na toj nozi.

Haos i u Pirotu

Tinejdžer vršnjaka udarao cepanicom u glavu

Po predlogu Višeg javnog tužioca u Pirotu, sudija za maloletnike Višeg suda u Pirotu odredio je pritvor maloletniku iz Pirota zbog sumnje da je izvršio krivično delo nasilničkog ponašanja, prenose mediji. Osumnjičeni je, kao učenik Gimnazije u Pirotu, za vreme velikog odmora prišao sa leđa učeniku i cepanicom ga udario tri puta po glavi, nanevši mu lake telesne povrede u vidu krvnog podliva na temenu i oguljotina.

- Ja sam u sedmom mesecu trudnoće. Meni je pozlilo tog dana. Dobila sam aritmiju, sinusnu tahikardiju, imala sam 156 otkucaja u minutu. U školi su mi rekli da će protiv dečaka da se vodi disciplinski postupak i da će od 1. marta ići na onlajn nastavu. Međutim, to se nije desilo. Ćerka je nakon toga otišla u školu. Rečeno nam je da će na odmoru policajac biti pored nje, a na nastavi psiholog, ni to se nije desilo. Dečak joj je već toga dana pretio - ističe i dodaje da je slučaj nasilja prijavila nacionalnoj platformi za prevenciju nasilja "Čuvam te", kao i policiji:

- Moje dete od ponedeljka ne ide u školu jer se plaši. Plašim se i ja, ne samo za bezbednost svog deteta već i druge dece.

Bonus video:

00:43

Vršnjačko nasilje! Dok dečak leži u besvesnom stanju, siledžija ga mučki šutira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track