Strožija kontrola uvoza hrane u Srbiju

Strožija kontrola uvoza hrane u Srbiju

Društvo -
Boćanski je podvukao da se kontroliše proizvod, a ne dobavljač, a inače, laboratorije odgovaraju za svoje analize

BEOGRAD - Od ponedeljka će u Srbiji biti primenjivano novo uputstvo o uzorkovanju proizvoda na graničnim prelazima, o čemu će svi zainteresovani biti informisani na transparentan način.

Kako je rečeno na sednici Grupacije laboratorija Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije (PKS) protekle nedelje, uzorak će se uzimati jednom nedeljno.

Novo je i to što se neće uzorkovati proizvodi koji su do sada kontrolisani više puta, a nikada nije pronađeno nešto suprotno Zakonu o bezbednosti hrane.

Direktor Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Jan Boćanski objašnjavajući zainteresovanima šta ih čeka posle 1. oktobra, naglasio je da se moraju smanjiti troškovi koji su postojali u budžetu Srbije, pa će se uzorci na graničnim prelazima ubuduće uzimati jednom nedeljno.

U zemlji ima 47 laboratorija, ali su četiri laboratorije akreditovane za taj odgovoran posao, rekao je Boćanski.

Prema Boćanskom, ponedeljkom će se u Vladi Srbije održavati konferencija za novinare na kojima će biti iznošeni rezultati, koliko je ušlo proizvoda u zemlju, da li i koliko ima neispravnih, pa "će sve biti javno".

"Zakon o bezbednosti hrane će se strogo primenjivati i mi smo tu da ga sprovodimo u život", rekao je Boćanski.

Boćanski je naglasio da laboratorije ispituju kvalitet proizvoda, dok je inspekcija samo kontrolni organ.To znači, podvukao je Boćanski, kontroliše se proizvod, a ne dobavljač, a inače, laboratorije odgovaraju za svoje analize.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja