"PRAVA ŽENA U KULTURNOM NASLEĐU SRBIJE": Izložba kroz novinske članke prikazuje istorijat borbe za rodnu ravnopravnost u Srbiji!
Foto: Zorana Jevtić

rodna ravnopravnost

"PRAVA ŽENA U KULTURNOM NASLEĐU SRBIJE": Izložba kroz novinske članke prikazuje istorijat borbe za rodnu ravnopravnost u Srbiji!

Društvo -

Izložba "Prava žena u kulturnom nasleđu Srbije" otvorena je u Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković" u prisustvu ambasadora Velike Britanije Edvarda Fergusona i poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković. Na izložbi je prikazan deo od oko 200 digitalno predstavljenih radova postavljenih na portalu http //pravazena. unilib rs/ koji govore o ženskom stvaralaštvu u period u od 1867. do 1973. godine.

Ova izložba pokazuje devojčicama i devojkama da njihov pol ne može i ne sme određivati opseg njihovih dostignuća, već mogu da sanjaju mnogo više, rekla je Janković na otvaranju i istakla da je kultura jedno od najvažnijih polja gde se može postići ravnopravnost žena. Janković je dodala je izložba je prilika da se vidi čitavo bogatstvo tema koje su prožimale srpsko društvo i odnosile su se na prava žena u brojnim oblastima, poput vojske i kulture i istakla da i danas postavtljamo pitanje zbog čega nismo postigli punu rodnu ravnopravnost iako postoji vidan napredak.

Ambasador Velike Britanije Edvard Ferguson istakao je da kao ponosni feminista iskreno želi da Srbija i Velika Britanija što pre dostignu punu ravnopravnost žena i muškaraca. On je podsetio na znamenite Britanke poput Elsi Ingles koja je došla u Srbiju i osnovala 14 bolnica i spasla živote nebrojenih vojnika, i Floru Sends koja je zahvaljujući Srpskoj vojsci postala jedina Britanka vojnik u Prvom svetskom ratu, i uz nekoliko odlikovanja dogurala je do čina kapetana.

Izložba, pravažena, prava žena
foto: Zorana Jevtić

Na otvaranju su simbolično gajdama, kao instrumentom koji povezuje dve zemlje, izvedene himne Srbije i Velike Britanije. a upravnik Univerzitetske biblioteke Aleksandar Jerkov je pozdravljajući prisutne istakao da je cilj izložbe da se pokaže kako borba za ženska prava nije prolazna moda, želja finansijera ili hir kao i da više od 150 godina u Srbiji postoje glasovi žene koje se bore za prava i ravnopravnost.

Izložbu je realizovala Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković", u saradnji sa Kancelarijom Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Ambasadom Ujedinjenog Kraljevstva.

Izložba, pravažena, prava žena
foto: Zorana Jevtić

Kao deo izložbe u digitalnoj vitrini je izložena knjiga iz fonda Univerzitetske biblioteke prvo izdanje prevoda na srpski jezik knjige Džona Stjuarta Mila „Potčinjenost ženskinja" koja je objavljena u Beogradu u Državnoj štampariji 1871. godine, samo dve godine nakon njenog objavljivanja u Britaniji.

1 / 8 Foto: Zorana Jevtić

Na adresi http://pravazena.uniIib.rs/ mogu se naći članci iz istorijskih novina Srbije, preuzetih iz najveće digitalne biblioteke regiona pretraživa.srb koja sadrži više od 1.2 miliona stranica.

Brankica Janković
foto: Kurir televizija

Izložba je otvorena 20. decembra prošle godine, a juče je deo izložbe predstavljen na panelu "Rodna ravnopravnost - od prioriteta do krize identiteta". Izložba kroz novinske članke prikazuje istorijat borbe za rodnu ravnopravnost u Srbiji.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je, povodom 8. marta Međunarodnog dana žena, da se u Srbiji pitanje rodne ravnopravnosti sve češće u javnosti predstavlja kao problem, kao i da je evidentno da ženskih glasova i mišljenja nema dovoljno u vestima i emisijama na određene teme.

Bonus video:

01:37

DISKRIMINACIJA NAJČEŠĆA NA POSLU! Žene na udaru poslodavca zbog trudnoće i materinstva (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track