OŠ ZA ODRASLE "ĐURO SALAJ" SLAVI 70 GODINA POSTOJANJA: Ugostili kolege iz Španije, razmenjuju iskustva o obrazovanju zatvorenika!
Foto: Kurir

poseta

OŠ ZA ODRASLE "ĐURO SALAJ" SLAVI 70 GODINA POSTOJANJA: Ugostili kolege iz Španije, razmenjuju iskustva o obrazovanju zatvorenika!

Društvo -

Škola za osnovno obrazovanje odraslih "Đuro Salaj" iz Beograda ove godine proslavlja 70 godina postojanja!

Ostvarenom međunarodnom saradnjom sa dve škole iz Španije, CEPA San Bartolomé De Tirajana sa Kanarskih ostrva i CEA de Yecla iz Mursije, direktorka Ljiljana Petrović pokazuje da najstarija i najbrojnija škola za osnovno obrazovanje odraslih "Đuro Salaj" neprestano radi na usavršavanju nastavnika i primeni inovativnih oblika rada u cilju unapređenja nastave i omogućavanja kvalitetnog obrazovanja za najugroženije i marginalizovane članove našeg društva.

Škola Đuro Salaj
foto: Kurir

ŠOOO "Đuro Salaj" uspešno je započela školsku 2023/2024. godinu ostvarivši najpre međunarodnu saradnju sa školom CEPA San Bartolomé De Tirajana sa Kanarskih ostrva, iz mesta Maspalomas, kroz realizaciju Erasmus+ KA1 projekta mobilnosti "Obrazovanje moćnije od rešetki".

Članovi Tima mobilnosti direktorka Ljiljana Petrović, koordinator projekta Šana Mladenović, nastavnica engleskog jezika Jelena Majić, učiteljica Mina Đoković, učitelj Petar Kojić i andragog Radovan Tešić, upoznali su se sa obrazovnim sistemom Španije, realizacijom igrolike nastave i upotrebom IKT-a, saradnjom sa specijalnim pedagogom u zatvoru Las Palmas II i komunikacijom na osetljive teme u radu sa osuđenim licima tokom job shadowing-a (karijerno vođenje) u CEPA San Bartolomé De Tirajana od 1- 7. oktobra 2023. godine.

Svoja iskustva i stečena znanja preneli su kolegama u Srbiji kroz realizaciju tri predavanja i dve prezentacije, od kojih je jedna održana na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, u saradnji sa docentom dr Zoricom Milošević i kojoj su prisustvovali studenti andragogije.

Projekat je predstavljen i na Nacionalnoj EPALE konferenciji, na kojoj su koordinator projekta Šana Mladenović i nastavnica engleskog jezika Jelena Majić prezentovale značaj projekta široj zajednici.

Škola Đuro Salaj
foto: Kurir

Nakon uspešne realizacije projekta "Obrazovanje moćnije od rešetki", ŠOOO "Đuro Salaj" bila je organizacija domaćin u okviru realizacije KA2 projekata španskih škola CEPA San Bartolomé De Tirajana sa Kanarskih ostrva i CEA de Yecla iz Mursije u periodu od 3. do 11. marta 2024. godine.

Planom i programom job shadowing-a ostvareni su planirani ciljevi, a članovi Tima mobilnosti iz španskih škola upoznati su sa obrazovnim sistemom Srbije, radom ŠOOO "Đuro Salaj" u matičnoj školi sa redovnim polaznicima i sa osuđenim licima u KPZ-u Padinska skela, inovativnim oblicima rada kroz primenu igrolike nastave i IKT-a u nastavi engleskog jezika, saradnju bibliotekara i nastavnika i korelaciju različitih nastavnih predmeta u cilju obeležavanja Dana vode i razvoja ekoloških i digitalnih kompetencija.

Takođe, Tim mobilnosti iz Španije imao je priliku da se upozna sa srpskom istorijom i kulturom kroz ambijentalnu nastavu i posetu Narodnog i Vojnog muzeja, Kalemegdana, Avale, Hrama Svetog Save, Muzeja Nikole Tesle i Narodnog pozorišta, saopšteno je iz ŠOOO "Đuro Salaj".

Bonus video:

01:56

STUDIRANJE U INOSTRANSTVU: 30 svetskih univerziteta na jednonedeljnom online događaju za mlade

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track