EVO KADA POČINJE LETNJE RAČUNANJE VREMENA! Od ovog datuma spavaćemo sat kraće, a dan će trajati duže
Foto: Shutterstock

važno

EVO KADA POČINJE LETNJE RAČUNANJE VREMENA! Od ovog datuma spavaćemo sat kraće, a dan će trajati duže

Društvo -

U nedelju, 31. marta, u Srbiji počinje letnje računanje vremena kad se sat sa 2 sata pomera na 3.

Sat zbog letnjeg računanja vremena u Srbiji se ove godine pomera u nedelju, 31. marta. Tad kazaljke treba da se pomere unapred za jedan sat.

Dva puta godišnje se pomera sat, zbog zimskog i letnjeg računanja vremena u Srbiji, kao i u većini zemalja Evrope. Poslednjeg vikenda marta se prelazi na letnje računanje, a poslednje nedelje oktobra počinje zimsko računanje vremena. Ove godine u noći između subote, 30. marta, i nedelje, 31. marta, kazaljke se pomeraju za jedan sat unapred, dakle sa 2 na 3 sata. Te noći će se spavati sat kraće, ali će od nedelje dan postati duži.

uspavljivanje, zdrav san, san, spavanje
foto: Shutterstock

Letnje računanje vremena je u Srbiji uvedeno 27. marta 1983. godine, u skladu s odlukom EU, pre svega radi očekivane ekonomske koristi, boljeg funkcionisanja jedinstvenog tržišta, transporta i komunikacija, industrije. Saglasnost o predlogu Evropske komisije da se ukine sezonsko pomeranje sata poslednje nedelje u martu, odnosno u oktobru, još nije postignuta. Predlog je 2019. godine podržao Evropski parlament, ali članice ga još nisu usvojile.

Kurir.rs/ Mondo/ Prenela: A. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track