"ANGELINA NIJE OSTVARILA SVOJE SNOVE, NA NAMA JE TAJ ZADATAK" U Sava Centru prikazane kreacije devojčice ubijene u Ribnikaru
Foto: Nenad Kostić

Reči majke ostavile sve u suzama

"ANGELINA NIJE OSTVARILA SVOJE SNOVE, NA NAMA JE TAJ ZADATAK" U Sava Centru prikazane kreacije devojčice ubijene u Ribnikaru

Društvo -

Večeras u Sava Centru održava se događaj pod nazivom "Sećanje na Angelinu" gde su prikazane haljine modnih dizajnera rađenih upravo po skicama Angeline Aćimović, stradale devojčice u OŠ Vladislav Ribnikar.

Na samom ulasku, sa širokim osmehom i toplom dobrodošlicom goste je dočekala porodica Aćimović, a redom su pristizali kako roditelji stradalih školaraca iz Ribnikara, tako i porodice žrtava iz Malog Orašja i Dubone, ali i svih onih koji duboko saosećaju sa tragedijama koje su obeležile prethodnu godinu.

1 / 37 Foto: Nenad Kostić

Nakon dugih zagrljaja porodica žrtava, smestili su se na počasno mesto u prvim redovima, potom se okupio i veliki broj dizajnera, mahom su to bili oni koji su svojim radom pomogli da se Angelinin san ostvari, od Bate Spasojevića, Igora Todorovića, Meline Džinović, u redovima se našla i poznata modna dizajnerka Sofija Milošević.

Inače, haljine koje su večeras prikazane, radi prodaje biće od danas i još narednih mesec dana izložene u Sava Centru, dok će prikupljeni novac ići u humanitarne svrhe, stoga svi koji su zainteresovani, moći će da podrže misiju fondacije upravo na ovaj način i doprinesu zajedničkom cilju čuvanja uspomene na nedužne žrtve.

Kreacije koje je osmislila tada desetogodišnja Angelina radili su Bata Spasojević, Ivana Davidović, Dragana Ognjenović, Hamel, Jelena Filipović, Igor Todorović, Sanja Perić, Stefan Đoković i mnogi drugi koji su na ovom projektu radili sa istim ciljem, a to je očuvanje sećana na Angelinu i ostale žrtve.

Pored pomenutih, prisutni su i glavni tužilac Višeg javnog tužilaštva, Nenad Stefanović, kao i tužilac Nikola Uskoković.

1 / 14 Foto: Nenad Kostić

Ivan Bosiljčić se na samom početku obratio svim gostima, porodicama žrtava, dizajnerima, sveštenstvu, ali i svim prijateljima koji su večeras ovde.

- Večeras ćemo slaviti njen život - ovim rečima otvorio je ovaj događaj poznati glumac Bosiljčić i dodao da od večeras počinje zvanično i rad fondacije pod imenom Angelina.

Potom minutom ćutanja uz pesmu hora "Deca neba" odata je počast svim nastradalima u prošlogodišnjim tragedijama, ali i stradalima na Kosovu i Metohiji 2004.godine.

Potresnim rečima obratila se porodica Aćimović uz veliku zahvalnost ljudima koji su doprineli da se oživi Angelinin talenat, njena sestra dodala je da će ove kreacije biti prikazane na Nedelji mode sredinom aprila, a takođe Angelinine haljine biće poklonjene maturantkinjama, što će ujedno postati i tradicija.

1 / 42 Foto: Nenad Kostić

- Angelina nam je ostavila veliko nasleđe, ali nije uspela da ostvari svoje snove. Sada je nama taj veliki zadatak, da bi ona bila ponosna na nas kao što smo mi ponosni na nju - rekla je Angelinina mama.

Na bini se našao Igor Todorović, zajedno sa svojim kolegama sa kojima je radio na ovoj misiji obratio se potom rečima zahvalnosti maloj Angelini za veliko nadahnuće.

- Draga deco, danas smo ovde da bismo ostvarili ideje, ipak, da bismo u tome uspeli, otkriću vam tajnu, citirajući reči Egziperija "Čovek samo srcem dobro vidi, suština se očima ne da sagledati". Zato, svi mi smo svaku od ovih haljina radili iz srca, samo smo tako uspeli u tome i zato hvala Angelina.

A s obzirom na to da se večeras sećamo svih nastradalih, porodica Čikić dala je dozvolu da ovo veče upotpuni kompozicija njihovog sina, Andrije Čikića koji je stradao u danu sa Angelinom i ostalom decom koja su nepravedno život izgubila tog 3. i 4.maja. Kompoziciju je izveo upravo Stefan Đoković, dizajner ali i pijanista, čime je ujedno oživeo delo i lik malog anđela.

fondacija Angelina, Angelina
foto: Nenad Kostić

- Tiha i nenametljiva ali i te kako primetna, uvek je sa pažnjom upijala svaku moju reč, iako je imala samo 10 godina bila je izuzetno zrela. Kroz kreacije ona priča svoju priču - nastavnica iz škole mode i dizajna obratila se ovim rečima svim prisutnima, nakon čega su Angelinine drugarice Dorotea i Lana o Angelini pričale o svim njenim najlepšim osobinama, obećavajući pred prisutnima da će ispuniti zajedničke snove i ciljeve, potom uz njih, svoj govor održala je i Angelinina nastavnica srpskog jezika i književnosti.

Inače, večeras je ovde predstavljeno 19 njenih kreacija, uz veliki aplauz predstavljene su svaka pojedinačno i s posebnom, velikom pažnjom svakog ko se našao ovde.

fondacija Angelina, Angelina
foto: Nenad Kostić

Da podsetimo, Angelina je veliki talenat za kreiranje haljina pokazala tokom pohađanja škole mode, a njena porodica odlučila je da oživi njen rad u znaku sećanja na tragično nastradalu devojčicu, kao i da na ovaj način nastavi njenu misiju.

U spomen na devojčicu Angelinu i ostale žrtve masovnih ubistava u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i u selima kod Mladenovca 3. i 4. maja prošle godine, porodica Aćimović je osnovala fondaciju koja će nositi njeno ime.

Anđelko Aćimović, otac stradale devojčice, objasnio je da je cilj fondacije da deca "odrastaju u duhu vrednosti koje je ona nosila", kao i podrška porodicama koje su takođe pretrpele te tragične gubitke.

Bonus video:

10:00

VLADISLAV RIBNIKAR

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track