NI ISKUSNI VOZAČI OVO NE ZNAJU: Čemu služi mali trougao na unutrašnjem retrovizoru kola, veoma je značajan i posebno dizajniran!
Foto: Promo

NI ISKUSNI VOZAČI OVO NE ZNAJU: Čemu služi mali trougao na unutrašnjem retrovizoru kola, veoma je značajan i posebno dizajniran!

Društvo -

Nepoznate karakteristike automobila često nas intrigiraju, a jedna od njih je mali trougao koji se nalazi na unutrašnjem ogledalu.

Možda ste primetili ovaj mali detalj, ali se pitate koja je njegova svrha i zašto se nalazi upravo tamo. Ispostavlja se da ovaj trougao ima važnu ulogu koja je često prenebregnuta.

Hangar, auto, retrovizor, kamera
foto: Promo

Mali trougao na unutrašnjem ogledalu automobila je deo sistema protiv zaslepljivanja farovima vozila koja se kreću iza vas. Ovaj sistem, poznat kao automatsko zaslepljivanje, radi tako da se svetlo farova vozila koja dolaze iz pozadi automatski zatamnjuje kako biste bili zaštićeni od prekomerne svetlosti i zaslepljivanja.

Ova tehnologija koristi senzor svetla i posebno dizajniranu površinu unutrašnjeg ogledala koja može promeniti svoj stepen zatamnjenosti. Senzor svetla meri intenzitet svetla koje dolazi sa zadnje strane vozila i automatski prilagođava zatamnjenost površine ogledala kako bi se sprečilo zaslepljivanje vozača.

Na taj način, kada automobil iza vas koristi visoke snopove svetla, senzor će otkriti taj intenzitet i aktivirati zatamnjenje ogledala. To znači da će svetlo biti manje intenzivno i manje će uticati na vaš vidokrug, čime će se povećati vaša sigurnost i udobnost tokom noćne vožnje.

retrovizor
foto: Shutterstock

Ovaj mali trougao na unutrašnjem ogledalu je zapravo ključni deo ove tehnologije. Trougao je posebno dizajniran deo ogledala koji sadrži posebno staklo koje ima svojstvo zatamnjenja pod uticajem električnog napona. Kada senzor otkrije da je potrebno zatamnjenje, on šalje signal električnom delu trougla da promeni svoj stepen zatamnjenosti. Ovaj proces se odvija veoma brzo i automatski, omogućavajući vozaču da ostane usredsređen na put bez obzira na svetlosne uslove.

Dakle, iako se mali trougao na unutrašnjem ogledalu može činiti kao jednostavan detalj, njegova svrha i tehnologija koja se krije iza njega igraju ključnu ulogu u povećanju sigurnosti i udobnosti tokom noćne vožnje. To je još jedan primer kako čak i najmanji detalji u automobilskom dizajnu mogu imati veliki uticaj na vozačko iskustvo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track