OVO JE KINEZ KOJI JE U ŠANGAJU STUDIRAO SRPSKI JEZIK: Priča kao da je iz Beograda, evo zašto je od svih jezika izabrao baš naš!
Foto: Printskrin Tik Tok

stranci dolaze u srbiju

OVO JE KINEZ KOJI JE U ŠANGAJU STUDIRAO SRPSKI JEZIK: Priča kao da je iz Beograda, evo zašto je od svih jezika izabrao baš naš!

Društvo -

Studenti u Kini mogu učiti i srpski jezik, a upravo ovaj jezik je bio izbor i mladića iz Kine koji sebe na mreži Tik Tok potpisuje kao Marko.

Marko je četiri godine učio srpski jezik, nakon čega je došao u našu zemlju gde radi kao prevodilac. Na društvenoj mreži Tik Tok, on je objasnio zašto se od svih jezika na ovom svetu odlučio baš za srpski.

@markozhangrs Знате ли колико људи учи српски у Кини?🇷🇸🇨🇳 #srpski #serbian #srbija #serbia #kinez #shanghai #china #learnlanguages #mylife #beijing #kina #language ♬ 原聲 - Marko66

- Srpski jezik sam kao svoju struku izabrao na fakultetu 2019. zbog dobrog odnosa između Kine i Srbije, ljubavi prema učenju stranih jezika i ljubavi prema sportu - naročito odbojci - ispričao je Marko na Tik Toku.

On je, kako je objasnio svojim pratiocima, diplomirao 2023. na Univerzitetu za međunarodne studije u Šangaju. U Kini, kaže, ima ukupno 3.072 univerziteta, a srpski jezik se može učiti samo na sedam.

- Ja sam jedan do prvih studenata našeg fakulteta koji uči srpski. Planirano je da se upiše 14 studenata, ali sam na kraju imao samo devet kolega. Vredi napomenuti da svaki univerzitet svake godine ima najviše 15 studenata srpskog, stoga svake godine diplomira najviše oko 100 studenata srpskog u Kini. Ali, to je bukvalno. Stvarnost je da, na primer, moj univerzitet samo svake četiri godine prima grupu studenata srpskog. Dakle, u Kini zapravo nema mnogo studenata koji sistematski uče srpski jezik na fakultetu - objašnjava ovaj simpatični mladić na vrlo dobrom srpskom jeziku.

Bonus video:

00:49

Oko 200 miliona stranaca uči kineski jezik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track