JAKA PORUKA EPISKOPA ATANASIJA NA POČETKU VELIKOG POSTA: Ove reči govore istinu o pravoslavnim hrišćanima! Važne dok bukte ratovi!
Foto: Filip Plavčić

JAKA PORUKA EPISKOPA ATANASIJA NA POČETKU VELIKOG POSTA: Ove reči govore istinu o pravoslavnim hrišćanima! Važne dok bukte ratovi!

Društvo -

Episkop mileševski Atanasije uputio je poruku vernom narodu na početku Velikog posta.

Za nas, pravoslavne hrišćane, post uopšte, ne predstavlja nikakve akrobacije, mada spoljašnjem posmatraču može izgledati da je pošćenje neka vrsta povlačenja iz akcije, iz istorije. Naprotiv. Najaktivnije učešće pravoslavnih hrišćana projavljuje se kroz pošćenje, ali pošćenje na pravi način, hrišćanski, crkveni način. Hrišćani su kroz post najaktivniji učesnici svetskih događanja.

Atanasije Rakita
foto: Fonet

Mi pravoslavni hrišćani želimo da budemo sve vreme aktivni učesnici života, da aktivno učestvujemo u životu sveta. Mi smo Hristovi, i upravo ovo vreme Velikog, dugog, Časnog, Vaskršnjeg posta mi obnavljamo sebe kao hrišćani. Svoj status obnavljamo pred Bogom, utvrđujemo svoj status pred Bogom, da bismo bili sposobni aktivno, stvaralački, učestvovati u životu sveta.

Za vreme ovog dugog Vaskršnjeg posta mi sebe zamišljamo i nastojimo na duhovni način, i stilom našeg života, da idemo korak u korak sa Hristom. Da se potpuno učinimo Njegovim učenicima i Njegovim vojnicima. Vojnicima Ljubavi Hristove. Dok grmi razorno oruđe u svetu mi, Hristovi učenici, propovedamo ljubav.

Gospod nas poziva da sve činimo radi Boga, radi Oca našeg Nebeskog. Ne radi sebe nego iz ljubavi prema Ocu nebeskome, ka Kome stremimo, i iz ljubavi prema braći svojoj, a to su svi ljudi ovoga sveta. Da živimo među sobom kao braća, da utihnu razorna oruđa.

Veliki post
foto: Profimedija

Kao što sunce izaziva, svojim sijanjem i svojom toplotom, da priroda, koja nas okružuje, ponovo da iz sebe život, tako u toku posta, čitajući Sveto Jevanđelje, i uzdržavajući se od onog negativnog u porivima ljudske prirode, a podstičući ono što je najplemenitije, mi obnavljamo sebe i bivamo aktivni, korisni, učesnici u životu sveta.

Kao što ćemo obeležavati Vaskrs kao veliki praznik tako želimo da zgrnemo plodove našeg velikoposnog podviga, i zato se radujem što je na našem prostoru, Raškom, veoma ozbiljno počeo ovaj Vaskršnji post. Prihvaćen je punim srcem. Želim svima da plodovi ovog posta zaista budu pokazatelj ličnog vaskrsenja duše i duha, i tela kroz njegovo zdravo življenje, svakome čoveku koji se ovoga posta pridržava.

Bonus video:

02:08

TEK SMO 2016. GODINE SPOZNALI PUNU BLAGODAT POSTA Teolog pred Veliki časni post: Suština spasenja je u suzdržavanju od hrane

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track