"POGLEDAJTE SVOJE DRŽAVE! OVO JE ZADNJI PUT DA PRIČAM": Amerikanac besan sasuo i Srbima i Hrvatima zbog oštećenog auta s BG tablom
Foto: Printscreen/TikTok

protiv mržnje

"POGLEDAJTE SVOJE DRŽAVE! OVO JE ZADNJI PUT DA PRIČAM": Amerikanac besan sasuo i Srbima i Hrvatima zbog oštećenog auta s BG tablom

Društvo -

Džastus Rid, američki influenser, izazvao je pre nekoliko dana burne reakcije na mrežama, objavivši video u kojem tvrdi da mu je nepoznata osoba tokom posete Zagrebu ogrebala auto i skinula beogradske table!

Rid, kojeg samo na Instagramu prati 432.000 ljudi, obratio se ponovo javnosti i poslao poruku svima koji šire govor mržnje i nacionalnu netrpeljivost.

@justus_reid

I love Croatia and Serbia. Be kind to eachother.

♬ original sound - Justus Reid

- Ovo je zadnji put da pričam o ovome. U Zagrebu su mi ukrali tablicu i izgrebali auto ključem, a razlog je taj što je moj auto imao beogradsku registarsku tablu. Prvo, želim da se zahvalim svojim pratiocima. Hvala vam, vaša pažnje ne prolazi neprimećeno. Ali, ljudima koji u komentarima na mom prvom videu koriste situaciju kako bi opravdali mržnju, želim da kažem - podjednako ste loši kao osoba koja je napravila štetu - započeo je on izlaganje vidno uznemiren, a onda se obratio i Srbima i Hrvatima.

- Srbima, koji kažu da se ovo događa svima sa beogradskim tablicama ili svim Srbima u Hrvatskoj, poručujem - varate se! Na Balkanu sam već osam meseci i ovo je jedini put da mi se to ikad dogodilo. Nemojte da koristite mržnju nekolicine da opravdate mržnju prema celoj zemlji. Zagreb je prelepo mesto i vredi ga posetiti. Hrvatima koji misle da je ovo nekako moja krivica, da je trebalo da budem pametniji, poručujem - Da li je ovo stvarno država u kojoj želite živeti? Država u kojoj su posetioci, koji dolaze u miru, napadnuti zbog stvari na koje ne mogu uticati? - rekao je on i dodao:

Džastus Rid, tablice
foto: Printscreen/TikTok

- A onima koji misle da sam ovo izmislio zbog lajkova i pregleda, kažem - Pogledajte svoje države. Ovo se stvarno dogodilo. Nije šala. Možda je retkost, ali se događa. Prihvatite to i potrudite se da od svoje države napravite bolje mesto za sve.

Podsetimo, ovaj influenser u prethodnom videu je rekao da je bio jako razočaran uništavanjem auta.

"Osobi koja mi je ukrala tablicu i ključem izgrebala auto, tokom noći, poručujem jedno - upozorili su me na ljude poput tebe! Rekli su mi "ako voziš auto sa beogradskim tablicama u Zagrebu, neko će ti oštetiti auto, izgrebaće ti boju, razbiće ti prozore", ali ja im nisam verovao". Mislio sam da je Hrvatska bolja od toga. Uvek se trudim da promovišem zajedništvo između zemalja na Balkanu - Srbija i Hrvatska, obe zemlje su bile dobre prema meni i onda si došao ti...". Misliš da time što si naštetio svom susedu pokazuješ koliki si rodoljub? Ne, ti ne predstavljaš Hrvatsku, a sad umesto što si napravio štetu jednom Srbinu ili Srbiji, to si uradio Amerikancu, koji je imao poštovanja prema tvojoj zemlji i treba da te je sram. Jugo će biti van puta na neko vreme...", rekao je razočarani Rejd.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja