ALARMANTNO ISTRAŽIVANJE O ISTOPOLNIM ZAJEDNICAMA: Svaka druga pripadnica LGBT+ zajednice trpi nasilje od partnerke!
Foto: Snežana Krstić

nema tipične žrtve ili nasilnika

ALARMANTNO ISTRAŽIVANJE O ISTOPOLNIM ZAJEDNICAMA: Svaka druga pripadnica LGBT+ zajednice trpi nasilje od partnerke!

Društvo -

Svaka druga pripadnica LGBT+ zajednice je najmanje jednom bila izložena nekom obliku nasilja u istopolnoj zajednici, dok je čak oko 40 odsto žena doživelo seksualno nasilje u tom partnerskom odnosu!

Ovo su rezultati prvog istraživanja u našoj zemlji o nasilju u ženskim istopolnim zajednicama, koje je sprovela organizacija za lezbejska ljudska prava "Labris".

- Uvreženo je mišljenje da ako imamo poslove, lepo izgledamo, imamo prijatelje, i porodicu koja nas podržava, napredujemo u karijeri - nikada ne možemo biti žrtve nasilja u partnerskom odnosu, što apsolutno nije istina. Ne postoji klasična žrtva ili nasilnica, svako se može naći u nasilnom partnerskom odnosu. Na to ne utiče ni obrazovanje, ni društveni ili finansijski položaj - istakla je na konferenciji Anđela Čeh, autorka istraživanja i dodala da je u istopolnim zajednicama, kao i u hetero, vrlo često psihološko nasilje kojeg žrtve nisu ni svesne:

- Čak 90 odsto žena je izjavilo da može da prepozna nasilje, međutim kada se uđe dublje u razgovor, ispostavi se da to nije tako. Fizičko možda i da, ali se psihološko nasilje - pretnje, ucene, ekonomsko uslovljavanje, kontrola, zapravo ne prepoznaju. Čak oko 40 odsto njih je doživelo neki vid seksualnog nasilja barem jednom - dodaje ona.

Aleksandra Gavrilović

Plaše se da prijave zbog predrasuda

Aleksandra Gavrilović, programska koordinatorka za edukaciju u "Labris" rekla je da je mehanizam nasilja u istopolnim zajednicama isti kao i u heteroseksualnim, a razlika je u tome što se o nasilju u lezbejskim zajednicima ređe govori nego o drugim oblicima porodičnog nasilja:

- LGBT+ zajednice su manje zaštićene i podržane kad se nasilje dešava. To je jedan od razloga i zašto one imaju veći strah i nepoverenje da partnersko nasilje prijave - plaše se predrasuda, homofobije, i da neće dobiti adekvatnu podršku i zaštitu.

Mnoge ispitanice su priznale, kako navodi, da partnerkama daju i šifre svojih naloga na mrežama, ne shvatajući pritom da je i to neki vid kontrole.

Istraživanje, LGBT
foto: Snežana Krstić

- Mnogima su partnerke pretile i "autovanjem" (razotkrivanjem seksualne orjentacije prim.aut.), a posebno je zabrinjavajuće to što skoro nijedna ispitanica koja je trpela nasilje to nije prijavila MUP ili drugoj državnoj ustanovi.

U slučajevima nasilja u homoseksualnim odnosima problem predstavlja to što istopolne partnerke nisu prepoznate po zakonu kao heteroseksualni bračni ili vanbračni partneri, istakla je advokatica Marjana Majstorović.

- Analiza Porodičnog zakona je pokazala da ne postoji nikakav osnov da se pruži bilo kakav oblik zaštite niti da se prepozna nasilje između partnera istopolne zajednice. Tako da mere koje zakon predviđa da se primene u slučaju nasilja se ne odnose na vanbračne zajednice - istakla je ona i dodala da, međutim, postoji odredba zakona koja govori da se nasilje u zajednicama, koje dele isto domaćinstvo, može tretirati kao nasilje u porodici, ali da u tekstu te odredbe nije jasno definisano da li je primenjiva u slučajevima nasilja u istopolnim zajednicama što dovodi do problema sa različitim tumačenjima.

U ovom istraživanju je učestvovalo 96 ispitanica u okviru onlajn ankete, a učesnici su zatražili da se istopolna zajednica prepozna u svim zakonima i pravilnicima kako bi se rešio i problem reagovanja na nasilje.

Bonus video:

01:32

POSTOJE ZLOUPOTREBE U PRAKSI Advokat o predlogu za izmenu krivičnog zakona: MUP pravi jednu grešku kada im se prijavi nasilje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track