OTKAZ MOŽETE DOBITI I DOK STE NA BOLOVANJU!: Pravnik objasnio TRI najveće ZABLUDE zaposlenih, ali postoje i IZUZECI!
Foto: Profimedia

Ovo možda niste znali

OTKAZ MOŽETE DOBITI I DOK STE NA BOLOVANJU!: Pravnik objasnio TRI najveće ZABLUDE zaposlenih, ali postoje i IZUZECI!

Društvo -

Tri zablude zaposlenih

Iako mnogi misle da je poslodavac, kada otkazuje ugovor o radu, u obavezi da zaposlenom ostavi otkazni rok, to nije uvek tačno. To je samo jedna od zabluda koju mnogi imaju, a pravnik Petar Todorović je na Tik Toku detaljno i precizno objasnio koja prava imaju radnici koji dobijaju otkaz, a koja ne.

Petar Todorović
foto: Printskrin Tik Tok

- Prva najveća zabluda je - kada mi poslodavac otkazuje ugovor o radu, uvek je dužan da mi ostavi otkazni rok. Netačno. Po zakonu o radu, poslodavac je u obavezi da zaposlenom ostavi otkazni rok, samo ako mu otkazuje ugovor o radu zbog toga što ne ostvaruje rezultate rada ili nema potrebna znanja i sposobnosti. Ukoliko poslodavac zaposlenom otkazuje ugovor po drugom osnovu, recimo zbog toga što je povredio disciplinu, ili radnu obavezu, tada nije dužan da zaposlenom ostavi otkazni rok, već zaposlenom radni odnos prestaje danom dostavljanja rešenja o otkazu - napominje Todorović.

Druga zabluda je da, kako kaže, radnik, koji je na bolovanju, ne može dobiti otkaz.

- Zaposleni ne sme dobiti otkaz zbog toga što je privremeno sprečan za rad, odnosno što je na bolovanju. Ali, ako je on pre bolovanja povredio radnu obavezu ili disciplinu, poslodavac može da mu otkaže ugovor o radu, pod uslovom da ispoštuje zakonsku proceduru. Izuzetak od ovog pravila predstavljaju trudnice, zaposlene na porodiljskom odsustvu ili odsustvu radi nege deteta. Njima poslodavac ne može otkazati ugovor o radu, tačnije ova lica uživaju posebnu zaštitu od otkaza.

Treća zabluda je da ako ste zaposleni po ugovoru na određeno i na bolovanju ste, ugovor će se produžiti dok se ne završi bolovanje.

- Ugovor o radu na određeno se, kao što ime kaže, zaključuje na određeno vreme. Kada protekne rok na koji je zaključen ugovor, on po sili zakona prestaje i poslodavac kad donese rešenje o otkazu u tom slučaju, samo konstatuje da je protekao rok na koji je zaključen ugovor. Izuzetak od ovog pravila su isto trudnice zaposlene na porodiljskom odsustvu i na odsustvu radi nege deteta, jer se njima ugovor na određeno po sili zakona produžava dok ne istekne odsustvo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja