"NEPOZNATA LETELICA MOŽDA NADZIRALA NAŠE KAPACITETE NADZORA!" Vojinović: Nije imala odobrenje da uđe u vazdušni prostor Srbije
Foto: Kurir tv

kurir televizija

"NEPOZNATA LETELICA MOŽDA NADZIRALA NAŠE KAPACITETE NADZORA!" Vojinović: Nije imala odobrenje da uđe u vazdušni prostor Srbije

Društvo -

U subotu ujutru stalno zadejstvovane snage za kontrolu i zaštitu suvereniteta vazdušnog prostora Republike Srbije otkrile su nepoznatu letelicu iznad Valjeva, na visini od 5.500 metara, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Na osnovu naređenja predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, podignut je dežurni par lovačkih aviona MiG-29, a dežurne raketne jedinice za PVD i radarska sredstva nastavili su sa osmatranjem vazdušnog prostora.

Petar Vojinović, urednik portala Tango Six, gostovao je u jutarnjem programu Kurir televizije gde je govorio o ovoj temi.

- Dakle, dobili smo tu informaciju da je bio balon u pitanju. Bila je u pitanju letelica koja verovatno nije imala odobrenje da uđe u vazdušni prostor, odnosno da nije bilo nikakvo neko rutinsko civilno ili vojno letenje. Da li je u pitanju neka platforma koja nešto špijunira, to ne možemo baš da budemo 100 odsto sigurni. Imali smo takođe pre par meseci u Americi kada je bio neki balon i dan danas nisu objavljeni tehnički detalji te letelice. Pa da se nedvosmisleno kaže da to nešto snima. Dakle, zavisi da li je u pitanju nešto što nosi neku instrumentaciju za neki nadzor, što je po mojoj mišljenju malo verovatno ili je u pitanju najverovatnije neka greška upravljanja. A u nekoj najmanje verovatnoj varijanti je nadziranje naših kapaciteta nadzora - rekao je Vojinović i dodao:

- Baš juče recimo kada smo bili u Batajnici, sve vreme je u zapadnoj Rumuniji, na primer, leteo avion američkog vazduhoplovstva koji ima u sebi instrumentaciju za detekciju raznoraznih signala. Ne mora uopšte da znači da je to imalo veze sa aktivnostima koje su se desile, ali možda nije potrebno baš da imate neki fizički balon da bi nešto nadzirali. Da bi merili sa pravom te neke druge zemlje kojima je sada interesantno, šta smo mi kao zemlja nabavili pre svega od ovih novih sredstava.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track