DEVOJKA PREMINULA, A HITNA TVRDI DA NIJE KRIVA: Zdravstvena inspekcija pokrenula novi postupak zbog smrti Sare Petković!
Foto: Privatna Arhiva

prebacivanje odgovornosti

DEVOJKA PREMINULA, A HITNA TVRDI DA NIJE KRIVA: Zdravstvena inspekcija pokrenula novi postupak zbog smrti Sare Petković!

Društvo -

Inspekcija Ministarstva zdravlja pokrenula je proceduru sprovođenja vanredne spoljne provere kvaliteta stručnog rada zbog smrti Sare Petković (21) koja je umrla 9. marta ispred porodične kuće u Kaluđerici, dok je njena rodbina uporno zvala Hitnu pomoć, a oni prebacivali nadležnost s jednih na druge.

Zdravstveni inspektori su postupajući po prijavi Sarine sestre Anđele, 20. marta, izvršili vanredne inspekcijske nadzore u Gradskom zavodu za urgentnu medicinu Beograd i DZ Grocka i, kako se navodi u obrazloženju, utvrdili da su 9. marta operateri u kol centru Gradskog zavoda za urgentnu medicinu Beograd primili dva poziva - u 20.07 i 20.13 sati.

Sara Petković
foto: Privatna Arhiva

Tokom nadzora na uvid im je dat fonozapis i transkript razgovora, kao i mišljenje GZZJZ Beograd od 5. decembra 2017. u kojem se u obrazloženju navodi: "Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu pruža hitnu medicinsku pomoć stanovnicima 11 opština - Savski venac, Stari grad, Vračar, Voždovac, Palilula, Zemun, Surčin, Rakovica, Novi Beograd, Čukarica i Zvezdara".

Dostavljeno im je i rešenje o formiranju Komisije za vanrednu unutrašnju proveru kvaliteta stručnog rada od 19. marta, kao i izveštaj izvršene unutrašnje kontrole u kojem se navodi da su "na osnovu prvog i drugog razgovora operateri hteli i počeli da primaju poziv, ali nakon informacije o adresi i opštini kojoj pripadaju, upućeni su na nadležnu Hitnu pomoć Grocka (odnosno Kaluđerica iz prvog razgovora)".

Apel

Uvedimo jedinstveni broj 194

Danica Grujičić, Sara Petković
foto: Petar Aleksić, Privatna Arhiva

Kurir još jednom apeluje da se uvede jedinstven broj 194 čijim pozivom će operateri odmah presumeravati poziv na najbližu Hitnu pomoć, a da je to u planu potrvrdila je nedavno našoj redakciji i ministarka Danica Grujičić.

- A sve to sa ciljem bržeg dolaska ekipe i ukazivanje hitne medicinske pomoći - naveli su lekari unutrašnje komisije i dodali da oduvek postoji teritorijalna preraspodela po opštinama zbog velike udaljenosti i što efikasnijeg pružanja usluga.

Sara Petković
foto: Privatna Arhiva

Kada je u pitanju HMP DZ Grocka, inspekcija je utvrdila da je njhova ekipa primila prvi poziv u 20.15 sati, a u toku vožnje još dva poziva. Ekipa je stigla u 20.20 sati. Kod pacijentkinje je sprovedena kardiopulmonalna reanimacija koja je trajala 20 minuta. I pored preduzetih mera nije došlo do pozitivnog odgovora.

U izveštaju komisije za unutrašnju proveru kvalitetastručnog rada DZ Grocka navedeno je da je "ekipa HMP sa višegodišnjim iskustvom u radu, kao i da je sanitetsko vozilo opremljeno medicinskom opremom u skladu sa propisanim standardom, da je ista ispravna i da se redovno servisira", te je zaključak te komisije da nije bilo propusta u radu dežurnog lekara HMP DZ Grocka.

Sara Petković
foto: Privatna Arhiva

Međutim, uprkos tome što ove službe peru ruke od odgovornosti, inspekcija Ministarstva zdravlja je saopštila da pokreće novi postupak.

- Na osnovu činjenica utvrđenim inspekcijskim nadzorom, zdravstveni inspektori pokrenuli su proceduru sprovođenja vanredne spoljne provere kvaliteta stručnog rada o okolnostima zbrinjavanja Sare Petković.

Podsetimo, Sara Petković je 9. marta, u večernjim satima, počela da se guši. Borila se za svaki dah. Rodbina je prvo pozvala 194, međutim tamo su im rekli da nisu nadležni i da zovu hitnu u Grockoj ili Kaluđerici. Hitna u Grockoj je rekla da zovu Kaluđericu. Dragoceno vreme je prolazilo. Devojka se srušila na beton i umrla. Hitna pomoć je došla pola sata nakon prvog poziva. Za Saru je bilo kasno.

Bonus video:

01:45

IMAO SAM NAPAD U SRED NOĆI, HITNA POMOĆ NIKADA NIJE DOŠLA! Nemanja imao 2 stravične epizode kada su mu utvrdili EPILEPSIJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja