STRAVIČNE POSLEDICE BOMBARDOVANJA 1999! Ksenija: Telo mi je puno osiromašenog uranijuma, a IMAM JOŠ 16 DIJAGNOZA!
Foto: Privatna Arhiva

u organizmu žene nađena i 23 teška metala

STRAVIČNE POSLEDICE BOMBARDOVANJA 1999! Ksenija: Telo mi je puno osiromašenog uranijuma, a IMAM JOŠ 16 DIJAGNOZA!

Društvo -

U mom telu je nakon NATO bombardovanja pronađena koncentracija osiromašenog uranijuma 500 puta veća od normalne, kao i 23 teška metala. Operisala sam melanom, izvađena su mi tri limfna čvora, a imam još 16 dijagnoza! To što se dešavalo tokom NATO agresije je sramota, i, nadam se da ću doživeti barem da vidim nekakvu pravdu!

Bombardovanje, Smrt, Uranijum, Osiromašeni Uranijum
foto: Reuters

Ovo za Kurir priča Ksenija Tadić (46) iz Beograda, koja je, preko advokata Srđana Aleksića, podnela tužbu Višem sudu u Beogradu protiv NATO zbog polsedica bombardovanja osiromašenim uranijumom.

Uranijum
foto: Privatna Arhiva

- U vreme NATO bombardovanja živela sam preko puta Generalštaba, 50 metara od te zgrade, u Birčaninovoj. Kada je bombardovan Generalštab zatekla sam se sa majkom u stanu. To je bio takav udar... Tresla se cela zgrada. Geleri su nam uleteli u stan. Štokovi od vrata i prozora su izletali. Staklo je bilo na sve strane, zidovi su popucali. Majka i ja smo se sklonile tamo gde je bio noseći zid. Zagrlile smo se i čekale da svane kako bi otišle kod bake na Senjak - priča Ksenija.

Ksenija sa sinom
Ksenija sa sinomfoto: Privatna Arhiva

Kod babe na Senjaku videli su često avione i bombe. A nedugo potom u blizini te kuće bombardovano je skladište "Jugopetrola".

Ksenija je sa majkom ostala kod bake do kraja bombardovanja, a onda su se vratile u stari, oštećeni stan u Birčaninovoj.

BROJKE

15 tona osiromašenog uranijuma bačeno je na Srbiju 1999.

4,5 milijardi godina je vreme poluraspada uranijuma

31.000 projektila sa osiromašenim uranijumom izručena je na Srbiju prema NATO izveštaju a 50.000 prema podacima VS

300 dece sa nekom od malignih bolesti otkrije se svake godine u Srbiji, od kojih umre 50

Nepune tri godine nakon bombardovanja, Ksenija je primetila mladež koji joj je izgledao čudno.

- Meni je to izgledalo kao mladež. Počelo je da svrbi, boli, da menja boju, prokrvarilo je... Otišla san na onkologiju. Uzeli su mi uzorak i zakazali hitnu operaciju za sedam dana. Operisana sam 8. avgusta 2002. i tom prilikom su mi izvadili deo mišića sa leve strane leđa - priča ona.

Bombardovanje Generalstab
foto: Youtube Printscreen

Godine 2017. dijagnostikovan joj je i rak krvi. Iz desne prepone su joj 2021. izvadili tri limfna čvora. Srećom bila su benigna. Dobila je invalidsku penziju.

- Imam još brojne druge dijagnoze. Astmu, iako nisam pušila, infarkt... - kaže ona i objašnjava da je ona uverena da je to posledica NATO bombardovanja.

- To je i dokazano! Sudski veštak, dr Rita Čeli je uradila analize uzorka melanoma koji mi je izvađen i one su pokazale, da pored 23 teška metala, imam i 2,22 jedinice osiromašenog uranijuma, a normalno je 0,0053 jedinice u ljudskom organizmu. Zato sam i podnela tužbu i sada čekam odgovor. Nadam se da ću doživeti pravdu i da će NATO priznati zločin koji je uradio - kaže ona.

Advokat Srđan Aleksić do sada je Višem sudu u Beograu podneo 35 tužbi protiv NATO, a u pripremi je još oko 100.

Bonus video:

04:16

BOMBARDOVANJE JUGOSLAVIJE 1999. GODINE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track