MNOGA PREDVIĐANJA LAZANSKOG SU SE OBISTINILA, A OVAKO JE OPISIVAO MOGUĆI NUKLEARNI SUKOB "Sve bi počelo u ovoj zemlji..."
Foto: Damir Dervišagić, Mahmud Hams / AFP / Profimedia

MNOGA PREDVIĐANJA LAZANSKOG SU SE OBISTINILA, A OVAKO JE OPISIVAO MOGUĆI NUKLEARNI SUKOB "Sve bi počelo u ovoj zemlji..."

Društvo -

Rat u Ukrajini bukti već više od dve godine, a još 2014. godine, nakon što je Rusija anektirala Krim, nepotopivi nosač aviona u Crnom moru, Evropa je strahovala. Miroslav Lazanski, naš čuveni vojni analitičar je tada znao o čemu priča kada je govorio da je to tek početak i da nas čeka mnogo veći sukob.

Bivši ambasador Srbije u Moskvi nije dočekao da svedoči punoj eskalaciji sukoba ali je u njemu svojstvenoj analizi, bez okolišanja, jasno stavio do znanja da će do rata, pre ili kasnije – doći.

Miroslav Lazanski
foto: Youtube/TS TV lica, kao sav normalan svet - Zvanični kanal/Military TV

"Rusija da živi sa tim da joj NATO izađe na granice u Ukrajini – to je pitanje života i smrti. Ukrajina ako uđe u NATO, ona u postojećim granicama ući neće. Ako ne dođe do strateškog kompromisa između Zapada i Rusije, Evropa će ući u rat", rekao je Lazanski još 2014. godine.

Osam godina kasnije, upozorenja Lazanskog 24. februara 2022. godine pretvorila su se u realnost.

Ruska armija je serijom vazdušnih napada započela udar na Ukrajinu. Do kompromisa nije došlo a deo Evrope je skliznuo u rat.

Šta dalje: Mogućnost nuklearnog rata?

Jedno od poznatijih izlaganja Miroslava Lazanskog tiče se potencijalnog nuklearnog sukoba, čiju simulaciju je, prema navodima britanskog lista Gardijan, proigravao britanski vojnopolitički vrh.

"Nuklearni rat počinje tako što ruske trupe upadaju u Estoniju. Amerikanci i Englezi šalju desantnu mornaričku pešadiju koja se iskrcava da pomogne kopnenim snagama Estonije, nakon čega Rusi lansiraju taktičku nuklearnu raketu koja pogađa britanski brod "Ocean". Nakon toga, Amerikanci gađaju ruski vojni objekat. To je još uvek "vojni objekat za vojni objekat" faza sukoba", rekao je Lazanski i opisao kako bi izgledala dalja eskalacija.

RS-28 Sarmat, Sarmat
foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

"Nakon toga Rusi gađaju nuklearnom raketom London. Odluka je pred britanskim vojnim i političkim vrhom – šta dalje? Da li da Englezi lansiraju rakete sa 160 nuklearnih bojevih glava i unište pola Rusije", opisao je Lazanski simulaciju nuklearnog rata, koja u svetu u kom su merilo snage jedne zemlje postali Sarmat i Minuteman ne deluje nerealno.

Miroslav Lazanski
foto: Beta/Života Pupovac, Ministarstvo Odbrane

Demilitarizacija Bosne i Hercegovine?

Lazanski je često komentarisao i regionalna pitanja, kao što su problemi unutar Bosne i Hercegovine.

"Bosni i Hercegovini preti samo jedna stvar, a to su pokušaji nasilnog menjanja Dejtonskog sporazuma. To je najveća opasnost za BiH. Sve drugo je nešto što se može dogovorom i pregovorima i uz diplomatiju rešavati", rekao je Lazanski.

Osvrnuo se i na potencijalno rešenje za sprečavanje eventualnih sukoba u budućnosti.

"Mislim da je rešenje za celu Bosnu i Hercegovinu ono što je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao – kompletna demilitarizacija Bosne i Hercegovine", zaključio je Lazanski.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track