EKSPERT ZA BEZBEDNOST OBJASNIO ŠTA ZNAČI KUPOVINA "RAFALA"! Performanse ovog aviona prevazilaze sve ŠTO SMO IMALI DO SADA
Foto: Kurir televizija

kurir televizija

EKSPERT ZA BEZBEDNOST OBJASNIO ŠTA ZNAČI KUPOVINA "RAFALA"! Performanse ovog aviona prevazilaze sve ŠTO SMO IMALI DO SADA

Društvo -

Gotovo je sigurno da će Srbija sklopiti sporazum o kupovini 12 novih francuskih aviona "rafala". O tome zbog čega su ovi avioni važni sa prof. dr Miroslavom Bjegovićem, specijalistom za terorizam i organizovani kriminal, razgovarala je novinarka Kurir televizije Ksenija Stojiljković.

- Pa upravo kao što je sam rekao predsednik Vučić, da upravo nabavka ovih aviona, koji su najbolji na svetu, prvenstveno će povećati borbene operativne sposobnosti Vojske Srbije, jer se radi o tipu aviona koji je višedimenzionalan u smislu njegovog korišćenja. Radi se o lovcu bombarderu, koji ima takvu vrstu namene koji može da vodi, naravno, borbu kao lovac u vazdušnom prostoru, adekvatno da obezbedi naš vazdušni prostor, a s druge strane je bombarder, što znači da može, naravno, da gađa i da neutrališe ciljeve na zemlji - objasnio je Bjegović i nastavio:

Rafal, Francuski borbeni  avion
foto: Shutterstock

- Njegova posebna karakteristika je što nosi upravo taj veliki teret, što mu, da kažem, ne odmaže u njegovoj lovačkoj nameni, teret koji u smislu bombi iznosi oko devet tona, što je jedan put više od njegove same težine. S druge strane, odličan radius kretanja koji je oko 1.850 km i njegova brzina koja iznosi oko dva maha. Radi se o nabavci novih aviona i, pored onoga što već Vojska Srbije ima, mislim da je ovo jedna odlična vest za sve naše građane u smislu zaštite našeg vazdušnog prostora, u smislu jačanja nacionalne bezbednosti.

02:27

EKSPERT ZA BEZBEDNOST OBJASNIO ŠTA ZNAČI KUPOVINA RAFALA! Performanse ovog aviona prevazilaze sve ŠTO SMO IMALI DO SADA

Bjegović napominje da je ovo važna vest budući da Srbija traži nove partnere u vojnoj saradnji.

- S druge strane, mislim da je ovo jedan znak da Srbija i dalje razvija dobre odnose kako sa istokom i zapadom, da kupuje ono što njoj odgovara i ono što može, jer u ovom slučaju po pitanju vojne saradnje sa Rusijom i Kinom jeste problematično. S druge strane, moram da spomenem i naša namenska industrija da će imati, da kažem, velike poslove upravo sa Francuskom i još jedno pitanje koje je po meni veoma značajno i pitanje energetske bezbednosti o čemu će više biti reči u narednom ovoj periodu.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

04:01

SRBIJA JE PRUŽILA RUKU FRANCUSKOJ KAO POUZDAN PARTNER NA ZAPADNOM BALKANU Sagovornici Kurir televizije: Ovo je najvažnija poruka

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track