KONSTANTIN IMA 5 GODINA I BOLUJE OD IZUZETNO RETKE I TEŠKE BOLESTI! Dečakova majka opisala simptome, a EVO KAO MU MOŽETE POMOĆI!
Foto: Kurir televizija

pomozimo malom konstantinu

KONSTANTIN IMA 5 GODINA I BOLUJE OD IZUZETNO RETKE I TEŠKE BOLESTI! Dečakova majka opisala simptome, a EVO KAO MU MOŽETE POMOĆI!

Društvo -

Petogodišnjem Konstantinu Vasoviću u trećoj godini života dijagnostikovana je progresivna bolest mišića, Dišenova mišićna distrofija.

Manje od tri procenta obolelih u svetu ima istu mutaciju kao i Konstantin. Informacije o tome na koji način ljudi dobre volje mogu da se uključe i pomognu hrabrom dečaku donosi priča novinarke Kurira Kristine Vasković

Na prvi pogled Konstantin je nasmejano dete, ni po čemu drugačije od njegovih vršnjaka. U svome domu veselo je dočekao našu ekipu, a u razgovoru sa njegovom majkom saznali smo da je njegova bolest specifična i da se njegovo zdravstveno stanje može pogoršati preko noći. Zvanični lek ne postoji, ali postoje načini da se bolest drži pod kontrolom. U planu su terapije u Beogradu i Sloveniji.

Katarina Marković
foto: Kurir televizija

- Prikupljamo pet miliona i dvesta hiljada dinara i to je za neke potrebe koje su njemu neophodne. Između ostalog, tu spadaju matične ćelije, tu imamo i defektologa, logopeda, vežbe, banjska lečenja - sve ono što može njemu da pomogne da se koliko toliko uspori progresija - kaže Katarina Marković, Konstantinova majka

Zbog upotrebe lekova, prema rečima njegove majke menja mu se izgled lica, razdražljiv je, a iako ima samo pet godina - sve je maljaviji. Veliku podršku pruža mu upravo majka koja je po struci fizioterapeut, pa svakodnevno više puta rade dvadesetominutne vežbe za mišiće:

- Njegova bolest, da kažem spada u retke bolesti, dosta je progresivna. Kreće prvo od nogu, penje se polako ka karlici, ramenom pojasu, vremenom nastradaju pluća i na kraju srce. Životni vek je do dvadesete godine. Dečaci najčešće ostaju u kolicima sa 12 godina.

02:08

KONSTANTIN IMA 5 GODINA I BOLUJE OD IZUZETNO RETKE I TEŠKE BOLESTI! Dečakova majka opisala simptome, a EVO KAO MU MOŽETE POMOĆI!

Bolest se prvo odražava na stopala, te su deca sa ovom dijagnozom prinuđena da hodaju na prstima:

- Listovi su uvećani, hod, odnosno držanje tela je takvo da malo izbace stomak, da ramena idu unazad, a stomačić je izbačen.

Slanjem poruke 1508 na 3030 pomažemo malom borcu da dobije terapije koje će mu olakšati život. Naše malo, Konstantinu znači mnogo, a ukoliko sa tretmanima krene na vreme, značajno će biti usporen tok bolesti. Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

01:42

DOKTORKA JE ZNALA DA IMA LEUKEMIJU, ALI NAM NIJE REKLA Inicijativa za Gavrila: Ako se bolest ne vrati kroz 5 godina biće izlečen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja