SRPSKU VOJSKU POKOSIO RAFAL, DRUGO ODELJENJE ČULO LISTEROVO ZAVIJANJE: Sledeći ga je zauvek utišao! Priča o vučjaku s činom MAJORA
Foto: Privatna Arhiva

Poslednji put zacvileo na Vaskrs

SRPSKU VOJSKU POKOSIO RAFAL, DRUGO ODELJENJE ČULO LISTEROVO ZAVIJANJE: Sledeći ga je zauvek utišao! Priča o vučjaku s činom MAJORA

Društvo -

Na karauli Košare te 1999. godine službovali su mnogi sjajni psi poput Neza, Crnog, Maksa, ali među njima se isticao Lister koji je bio sinonim za dostojanstvo, hrabrost i odanost. Ovo je priča o psu koji je svojim zavijanjem zauvek ostavio pečat prijateljstva i saborništva.

Vojnici, koji su branili otadžbinu 1999. godine na Košarama, svedočili su o hrabrosti psa po imenu Lister, koji zbog svojih podviga dobio čin Majora.

Priča se da je 1995. godine, svojom pribranošću spasao sebe, mečku i mečiće sigurne smrti. Naime, jedno veče vojska je kopala rupu u koju bi zatrpavali smeće, kada su iz mrklog mraka začuli zvuke. Ubeđeni da im se približava neprijatelj, viknuli su "Vojska Jugoslavije stoj!", ali se niko nije odazivao.

Pas, Lister, Karaula, Košare
foto: Privatna Arhiva

Lister, prepoznatljivo zategnut kao struna, nije se popeo na zadnje dve noge, što je bio znak da se približava životinja, ali nije ni režao i pomerao uši kako bi dao znak da dolazi čovek. Vojska je zbog njega ostala pribrana i nije pripucala, pa je bljesak logorske vatre otkrio da se u mraku zapravo čuju mečići i mečka.

Slična situacija desila se 1998. godine kada je Lister krenuo u patrolu. U trenutku kada se približio medved, Lister se popeo na dve noge, a njegovo držanje uplašilo je medveda koji je uz krike nastavio dalje putem kojim je krenuo.

Pas, Lister, Karaula, Košare
foto: Privatna Arhiva

Za vreme ratnog stanja, nikada nije bio uplašen, čak ni pored onolike artiljerije i aviobombi, dostojanstveno je držao položaj. Kada bi dali Listeru komadu "Čuvaj!", stao bi u odbranu vojnika i niko ne bi smeo da im priđe.

Pored mnogih intervencija koje je imao za vreme svoje službe, kada god bio prošao na mestu incidenta, bi se uznemirio, režao i zalajao par puta.

Muva mu nije mogla promaći na stotine metara, a ako mu vetar služi, pored oštrog vida, njušio je i na kilometre.

Pas, Lister, Karaula, Košare
foto: Privatna Arhiva

Poslednji put zacvileo je na Vaskrs 11. aprila 1999. do kraja odan uz svog tadašnjeg vodnika Ivana Vasojevića "Jaguara", ostao je do samog kraja. U toj akciji na Opljazu, kod Musine Kuće, poginuli su od prvog rafala vojnici Predrag Bogosavljević, Milenko Božić, Darko Bjelobrk, vodnik Ivan Vasojević Jaguar i Major Lister.

Pogodio ih rafal, drugo odeljenje čulo Listerovo zavijanje

- Do poslednjeg trenutka je ostao odan kerovođi vodniku Vasojeviću "Jaguaru".

Ubijeni su zajedno na Opljazu, kod Musine Kuće, pod neprijateljskim rafalom sa još trojicom saboraca, Predragom Bogosavljevićem, Milenkom Božićem i Darkom Bjelobrkom.

Kada ih je pokosio rafal, drugo odeljenje je čulo Listerovo zavijanje. Sledeći rafal ga je zauvek utišao - piše "Otačastvo."

- I sad kada bih otišao na karaulu, čekao bih da vidim, da potrči ka meni... Da se zagrlimo! - istakao je jedan od vojnika sa Košara u dokumentarnom filmu o karauli.

Pas, Lister, Karaula, Košare
foto: Privatna Arhiva

Poslednjih godina, pod inicijativom grupe vojnika sa Košara, pokrenuta je tema o podizanju biste Majoru Listeru. Na ovaj način bi se odala čast i ukazala zahvalnost psu koji je spasio mnoge srpske živote na rejonu karaule Košare te 1999. godine.

Kurir.rs/Informer

Bonus video:

02:41

POVUČENA SREDSTVA IZ MUČILIŠTA ZA PSE VUČJAK

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja