NOTAR ODBIO VOLJU 80-GODIŠNJAKA DA OSTAVI STAN BRATU IAKO JE IMAO DOKAZ DA JE SVESTAN! Njegovi izdržavaoci u problemu! (VIDEO)
Foto: Kurir televizija

nasledstvo u srbiji

NOTAR ODBIO VOLJU 80-GODIŠNJAKA DA OSTAVI STAN BRATU IAKO JE IMAO DOKAZ DA JE SVESTAN! Njegovi izdržavaoci u problemu! (VIDEO)

Društvo -

Na temu ostavinske rasprave i problema nasledstva u Srbiji u emisiji Ni pet ni šest govorili su osti emisije Ni pet ni šest Sava Dedajić, javni beležnik, Aleksandar Vučetić, advokat i Snežana Šantić, predsednica udruženja penzionera Stari grad.

Sava Dedajić
foto: Kurir televizija

Sagovornici su najpre u načelu govorili o pitanjima nasledstva i otplate duga od strane naslednika preminulih lica, a je usledilo telefonsko uključenje.

Žena starosti od 70 godina ispričala je kako ona i njen suprug izdržavaju njegovog brata koji ima 80 godina, nepokretan je i doživeo je moždani udar. On nema naslednika i izrazio je želju da ostavi stan svom bratu. Prema njenim rečima, u toku zakonske procedure čovek je jasno saopštio javnom beležniku da želi da ostavi stan svom bratu. Imao je nalaz od neuropsihijatra da je pri čistoj svesti. Ipak javni beležnik je odbio da uvaži ovu njegovu volju zbog čega je nastao problem:

- On nema nikoga, suprug i ja ga pazimo, da mi nismo tu on bi verovatno završio u domu. U međuvremenu mu je promenjen pin za penziju i mi sad ne možemo da je podignemo kako bismo nabavili pelene i lekove za njega koji je potpuno nepokretan.

Sava Dedajić
foto: Kurir televizija

Dedajić je upitao gospođu koja se javila:

- Imate l nalaz od neuropsihijatra da je čovek bistre svesti?

- Imam - odgovorila je ona.

Dedajuć je dao predlog da pozove drugog notara, međutim, kako je žena rekla to nije moguće jer se ona, njen suprug i brat nalaze na opštini Kovačica gde operiše samo jedan notar.

Dedajić je prokomentarisao slučaj:

- Sam dokument, nalaz neuropsihijatra, jeste nešto što može da obezbedi kasnije u nekom parničnom postupku da neko obara posao koji sam ja overio. No, međutim, on nije dovoljan da se ja uverim da li neko može izraziti volju.

Osvrnuo se na slučaj kada je odbio da overi ugovor o nasledstvu:

- Znate, ja sam imao u mojoj kancelariji slučaj kada su došli ljudi, vidite, je to životna priča. I meni bude žao, ljudi, ali ja imam svoje zakonska ovlašćenja ne mogu da kalkulišem sa zakonskim ovlašćenjima i zakonskim ograničenjima. Došla je jedna starija gospođa u pratnji zeta i ćerke. Oni su hteli da zaključe, ugovor o doživotnom izdržavanju sa tom gospođom da zet i ćerka izdržavaju, dakle, majku, odnosno taštu.

03:11

NOTAR ODBIO VOLJU 80-GODIŠNJAKA DA OSTAVI STAN BRATU IAKO JE IMAO DOKAZ DA JE SVESTAN! Njegovi izdržavaoci u problemu!

- Kada su seli, ta gospođa je bila pokretna. Kada smo mi počeli da im objašnjavamo posledice tog ugovora, ja kažem, njih dvoje će da naslede tu vašu nepokretnu imovinu, ona je rekla, ja to želim da ostavim mojim ćerkama po pola. Ja kažem, žao mi je gospodo. Onda su krenuli oni tu, pa kako smo se dogovorili, pa šta smo pričali jutros. I počinje priča. Rekao sam im ja se izvinjam, ja nemam ovde izraženu volju za overu ugovora, morate rešiti to kod kuće - rekao je Dedajić i dodao:

- Oni naravno imaju pravo da odu kod drugog notara i to sam im i rekao. E sad gospođa koja se javila je sad u ograničenju zato što je u tom mestu jedan javni beležnik.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

00:45

Na snagu stupio Zakon o utvrđivanju poreklu imovine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track