BEOGRAĐANI NAVODNO USLIKALI DIVLJU SVINJU U KNEZU, A POJAVILE SE I ZMIJE: Evo šta treba da radite ako ih vidite
Foto: Instagram Printscreen/Serbialive_Beograd

oprez

BEOGRAĐANI NAVODNO USLIKALI DIVLJU SVINJU U KNEZU, A POJAVILE SE I ZMIJE: Evo šta treba da radite ako ih vidite

Društvo -

U ulici Petra Lumbarde u beogradskom naselju Žarkovo stanari su uočili zmiju!

Sa lepim vremenom i letnjim temperaturama već od marta u pojedinim krajevima naše zemlje pojavile su se zmije. Na fotografiji koja se pojavila na Instagram stranici serbialive_beograd vidi se gmizavac ne veći od pola metra tamno sive boje bez šara koje ukazuju da je otrovnica.

Jedna stanarka je fotografisala gmizavca i objavila na društvene mreže, a na video-zapisu se vidi i mačka koja pažljivo posmatra zmiju.

Podsetimo, iz JKP Veterine Beograd su pomenuli da u pretonici nema otrovnica te da nema razloga ra paniku.

zmija
foto: Instagram Printscreen/Serbialive_Beograd

Iz ove ustanove ističu i da ukoliko osoba naiđe na zmiju u svojoj okolini treba da pozove "Veterinu".

Kontakt telefon službe zoohigijene je 011 329-30-99, i možete ga kontaktirati svakog radnog dana od sedam do 20 časa. Možete se obratiti i beogradskom Servisnom centru na 11011.

Podsetimo, zmije su zaštićene vrste životinja i ne smeju se ubijati. Nema konkretnih preporuka kako zadržati zmiju na prostoru gde se zatekla, osim da se ne dira i da se, ukoliko je moguće, zatvore vrata prostorije gde se ona nalazi.

Ono što zbunjuje mnoge Beograđane jeste fotografija na društvenim mrežama koja navodno pokazuje da su neki u centru grada u Knez Mihailovoj ulici videli i uslikali divlju svinju.

Nikakvog dokaza za te tvrdnje nema osim mutne slike, za koju vlada mišljenje da je ne samo fotomontaža, nego i prilično loše izvedena, a ni nadležne institucije nisu tome javno pridavale značaja, ali to ne sprečava mnoge da veruju da se to zaista i desilo.

Lovac Slobodan Ljubojević rekao je na TV Prva da divlje svinje nije prijatno sresti nigde, a ne u Knez Mihailovoj jer to nije njihovo priridno okruženje.

- One žive u u okolini Beograda, u šumama, kraj Dunava i Save i verovatno se radi o nekoj jedinki koja je zalutala ovde u centar grada. Divlja svinja može da bude opasna tako da je preporuka građana da je zaobiđu, da se sklone, ne moraju zvučno da se oglašavaju jer je ta jedinka obično uznemirena i ne zna se kako će reagovati. Preporuka je da se sklonimo, da ne pokušavamo da je teramo jer ne znamo njenu reakciju ako imamo ljudobimce može doći do ishitrene reakcije. Dakle, treba se skloniti i obavestiti nadležne službe - kazao je Ljubojević.

Bonus video:

00:11

Zmije u naselju u Beogradu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track