NA VMA URAĐENA REKONSTRUKCIJA DOJKE POMOĆU NAJSAVREMENIJEG APARATA NA SVETU! Evo šta su mogućnosti inovativnog TKIVNOG EKSPANDERA
Foto: Kurir televizija

REKONSTRUKCIJA DOJKE

NA VMA URAĐENA REKONSTRUKCIJA DOJKE POMOĆU NAJSAVREMENIJEG APARATA NA SVETU! Evo šta su mogućnosti inovativnog TKIVNOG EKSPANDERA

Društvo -

Na Vojno-medicinskoj akademiji urađena je prva intervencija rekonstrukcije dojke, nakon mastektomije, inovativnim tkivnim ekspanderom. Reč je o revoluciji u plastičnoj hirurgiji kada se govori o rekonstrukciji dojke.

Operaciju je izveo načelnik za plastičnu hirurgiju i opekotine VMA pukovnik prof. dr Nenad Stepić, koji je gostovao u jutarnjem programu Kurir televizije, kao i Domina Spasić, predsednica Udruženja žena obolelih i lečenih od raka dojke "Budimo Zajedno"

Nenad Stepić
foto: Kurir televizija

Stepić je naveo prednosti najsavremenijeg tkivnog ekspandera koji se nalazi na VMA.

- Sama operacija nije inovativna, ali jeste s obzirom da dugi niz godina nismo imali tkivne ekspandere. Proizvođač ovog najsavremenijeg tkivnog ekspandera je prepoznao Vojno medicinsku akademiju kao jednu od najreferentnijih zdravstvenih ustanova u regionu i oni su donirali taj ekspander koji se svuda u svetu koristi - rekao je Stepić i dodao:

- Pacijentkinje mogu nesmetano sprovoditi sve dijagnostičke procedure, od magnetne rezonance preko ostalih procedura i mogu se podvrgavati svim metodama lečenja, poput recimo zračne terapije koja se često primenjuje kod raka dojke. Krenuli smo u korak sa svetom i ekspander koji se koristi u Americi - jedan najnoviji proizvod stigao je do nas. Što se tiče same intervencije koju smo izvršili prvi put, operacija je prošla u najboljem redu. Krećemo u dalju proceduru koja podrazumeva proširenje tkiva. Nakon ekspandiranja kože ide potpuna rekonstrukcija dojke silikonsim plantatom, a zatim i rekonstrukcija areole i bradavice.

Domina Spasić
foto: Kurir televizija

Spasić je ocenila da rasploživost ovakvog uređaja znači mnogo:

- Ovo znači jako mnogo. Do sada je bilo velikih problema zbog tih rekonstrukcija. Sa ovom tehnikom žene bi vrlo rado išle na tu vrstu reonstrukcije, naravno one koje su zainteresovane za takvu rekonstrukciju.

Istakla je da je osnovni problem raka dojke strah žena da se redovno pregledaju zbog čega se bolest često otkriva u poodmakloj fazi:

04:21

NA VMA URAĐENA REKONSTRUKCIJA DOJKE POMOĆU NAJSAVREMENIJEG APARATA NA SVETU! Evo šta su mogućnosti inovativnog TKIVNOG EKSPANDERA

- Što se tiče obolevanja od raka dojke u Evropi, mi smo negde u sredini, ali smo prvi po broju preminulih žena što znači da žene dolaze na preglede kasno kada je bolest već u uznapredovaloj fazi. Najbolje bi bilo ići na preglede preventivno kada žena smatra sebe zdravom. Trebalo bi da jednom mesečno idu na pregled dojki, ali to nije dovoljno. Trebalo bi jednom godišnje ići kod lekara i uraditi dijagnostiku. Ako je mlada, osoba treba da uradi ultrazvuk, a ako je starija od 45 mamografiju. Kada bi žene tako postupale bolest bi se otkrivala na vreme. Ta bolest se leči i one se relativno lako vraćaju normalnom i zdravom životu.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

03:00

U SRBIJU STIŽU INOVATIVNI LEKOVI ZA RAK DOJKE! Pacijentkinja: Srećna sam i zahvaljujem se RFZO! Očekujem MANJI STEPEN SMRTNOSTI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track