BROJ DECE SA AUTIZMOM U PORASTU! Gosti jutarnjeg programa Kurir televizije razmatraju nivo inkluzivnog obrazovanje u Srbiji
Foto: Shutterstock

inkluzivno obrzovanje

BROJ DECE SA AUTIZMOM U PORASTU! Gosti jutarnjeg programa Kurir televizije razmatraju nivo inkluzivnog obrazovanje u Srbiji

Društvo -

Petogodišnja Merjem Nikšić nije primljena u jedan privatni vrtić u Novom Pazaru zbog bolesti cerebralne paralize.

O tome da li je ova bolest opravdan razlog da se deca ne prime u vrtić u jutarnjem programu Kurir televizije govorili su Dilbera Sarajlić, sekretarka Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Beograd Milica Marković iz Udruženja stručnih saradnika i saradnika predškolskih ustanova i Dragi Lukić, član odeljenja za obrazovanje u Opštini Vračar.

Dilbera Sarajlić
foto: Kurir televizija

- Mene više ništa ne iznenađuje. Na ovakve priče smo navikli. Radim ovaj posao više od 30 godina. Nailazila sam na više slučajeva kada redovne škole nisu htele da primaju decu sa cerebralnom paralizom, ali očuvanih intelektualnih sposobnosti zbog čega mogu da prate školski program. Privatni vrtići nisu za to prilagođeni. Procedura je jako pojednostavljena. Ne vodi se računa o tome da li će neka deca sa određenim smetnjama moći da se upišu. Državni vrtić moraju da ispune mnogo više kriterijuma - rekla je Sarajlić.

Dragi Lukić
foto: Kurir televizija

Lukić je istakao da ima sve više dece sa autizmom i da se radi na inkuznom obrazovanju:

- Mi smo u inkluziju ušli u inkluziju pre dvadesetak godina. Teško je bilo obučiti nastavnike. U poslednje vreme sve više ima autizma kod dece. Procentualno osam dečaka na dve devojčice. Medicina to prati od početka do kraja trudnoće, ali autizam se ne prepoznaje i onda imamo te pojave. Ako govorimo o mojoj opštini, roditelji se dosta pripremaju. Na osnovu dijagnoze porazgovara se da li je u okruženju privatni ili državni vrtić i šta bi najviše odgovaralo njegovom detetu. Mislim da je u ovom slučaju Novog Pazara možda nije bilo adekvatne kominikacije.

01:59

POVEĆAN BROJ DECE SA AUTIZMOM Gosti jutarnjeg programa Kurir televizije razmatraju nivo inkluzivnog obrazovanje u Srbiji

Marković je konstatovala da treba uzeti u obzir zakonsku regulativu kada je prijem dece sa invaliditetom u pitanju i da neke ustanove nemaju potrebne kapacitete za tu mogućnosti:

- Imamo zakonsku regulativu kojom je određen prioirtet. Jedna od društvenih kategorija jesu deca sa invaliditetom. Trudimo se da shodno našim kapacitetima maksimalno izađemo u susrte, ali nemaju sve ustanove iste kapacitete. Trudimo se da ispoštujemo sve norme koje su propisane zakonom. Pruža se maksimalna podrška detetu i nastoji se da mu se da maksimalna podrška bez obzira da li postoji invaliditet ili ne.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

01:58

Građani Sremske Mitrovice pokazali humanost

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track