PRISTUPNI MOL ZA ČISTIJE POTPEĆKO JEZERO: Fondacija Mozzart i ove godine deo velike akcije čišćenja Lima
Foto: Promo

PRISTUPNI MOL ZA ČISTIJE POTPEĆKO JEZERO: Fondacija Mozzart i ove godine deo velike akcije čišćenja Lima

Društvo -

Zahvaljujući brojnim donacijama fondacije, hidrocentrala nije imala zastoj u radu od 2021. godine

Nekako s proleća sa Potpećkog jezera stižu iste slike – prirodne lepote okružuje plutajuća deponija. Nagomilani otpad zaustavlja sajla koju su postavili nadležni iz Ekološkog udruženja „Jastreb“ i sprečava da se sve izlije u Lim. Tone otpada svakodnevno prikupljaju ekološki entuzijasti iz Priboja, dok im je veliki problem predstavljao niži vodostaj koji je onemogućio sakupljanje otpada u plitkim delovima jezera. Nedavno je i to rešeno izgradnjom pristupnog mola sredstvima koje je donirala Fondacija Mozzart.

Čamci sada svakodnevno kruže po jezeru, ubacuju smeće u džakove koje dovoze do mola, odakle se kamionima prebacuje na deponiju.

„Uz pomoć Fondacije Mozzart izgradili smo pristupni mol koji će ući dublje u jezero i omogućiti da se i u toku niskog vodostaja smeće gura našim čamcima, odnosno prikuplja mašinski, s obzirom na to da smo dosad zbog nivoa vode i konfiguracije terena to mogli samo ručno da činimo. Izgradnja mola će omogućiti stalno prikupljanje otpada nezavisno od nivoa vodostaja i vremenskih uslova“, kaže Siniša Laković, iz Ekološkog udruženja „Jastreb“.

Mozzart
foto: Promo

Ovo je četvrta akcija koju Fondacija Mozzart sprovodi u saradnji sa ekološkim entuzijastima iz Priboja. Zajednička saradnja započeta je u januaru prošle godine kada je iz Potpećkog jezera izvučeno više od 20.000 kubika smeća. Nastavljena je u aprilu kada je nabavljeno terensko vozilo, dok je u avgustu stigao novi rečni buldožer za čišćenje.

„Dosadašnje donacije, osim što olakšavaju posao našem udruženju, doprinose i zajednici, jer od 2021. godine hidrocentrala nije imala zastoj u radu što je veliki uspeh“, dodaje Laković.

Predrag Šaponjić, direktor Limskih hidroelektrana, ističe da su izgradnje lančanica na Potpećkom jezeru umnogome olakšale rad same hidroelektrane.

Mozzart
foto: Promo

„Kada smo na Limu beležili dotok vode veće od 500 metara kubnih u sekundi, imali smo veliku količinu plutajućeg otpada u samoj brani. Sve to nam je otežavalo rad, a u nekim trenucima dovodilo i do havarijskih zastoja. Zahvaljujući opštinama Priboj i Nova Varoš, Ministarstvu ekologije i zaštiti životne sredine, kao i Ekološkom udruženju 'Jastreb'“ i Fondaciji Mozzart koji zajedno sa nama uklanjaju otpad sa Potpećkog jezera ovaj problem je znatno rešen.“

U dolini Lima, koji je nekada bio sinonim za jednu od najčistijih reka u Srbiji, zahvaljujući Fondaciji Mozzart i udruženju „Jastreb“ polako se ponovo uspostavlja ekološka ravnoteža.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track