1. MAJ U PRVOM ZELENOM RUDNIKU U SRBIJI: Videli smo izbliza da li je stvarno ZELEN i šta znači međunarodni standard SE 8000 (FOTO)
Foto: Kurir

1. MAJ U PRVOM ZELENOM RUDNIKU U SRBIJI: Videli smo izbliza da li je stvarno ZELEN i šta znači međunarodni standard SE 8000 (FOTO)

Društvo -

Međunarodni praznik rada obeležava se širom sveta na najrazličitije načine. Bez obzira na društveno uređenje, na status radničke klase, na motive i modele, na koje se ugledaju - Prvi maj je svima važan.

Nije kao neki drugi praznik, kada reda radi odsedimo i odslušamo neku tribinu ili diskusiju, kupimo cvet, kolektivno učestvujući u nečemu što je više folklor, nego suština. Prvi maj je dan kada se na urancima i u prazničnim vestima bavimo statistikom o tome kako živi naš čovek, mali, običan, radnik nasušni, jel dostojanstven, šta mu kompanija u kojoj radi pruža i šta on može očekivati i od svoje firme i od srpskog društva.

Čukaru Peki, rudnik, Prvi maj
foto: Kurir

Standard 8.000

E u takvom duhu praznika, punom teorijskog sadržaja, floskula i pamfleta, kao i ostalim danima, živi i radi srpski radnik, a mi ćemo ovoga puta reći - srpski rudar.

Proveli smo jedan dan u rudniku Čukaru Peki i hteli smo da izbliza vidimo da li je najmađi rudnik u zemlji stvarno zelen i da li je Srbija Ziđin Mining stvarno prvi u regionu uveo međunarodni standard SE 8000 i šta on, u svetlu radničkih prava, znači.

U kompaniji, koja je drugu godinu zaredom najveći izvoznik, u kojoj radi 1.200 zaposlenih, a prosečna plata je na drugom mestu u zemlji (125.000 dinara), čini se da nema mnogo prostora za improvizaciju u interpretaciji radničkih prava, jer je sve sistematizovano i regulisano.

Čukaru Peki, rudnik, Prvi maj
foto: Kurir

- Kompaniju, kao i porodicu, čine ljudi. Pored naših stalno zaposlenih tu je još i više od 1.500 zaposlenih u dobavljačkim firmama. Naša politika zapošljavanja je uvek u prvi plan stavljala lokalno stanovništvo, koje i čini 90% zaposlenih. Ostalo, što znači nešto više od 100, čine strani državljani, u našem slučaju Kinezi. Oni su se srodili sa našim načinom života, našom kulturom i uspešno se uklapaju u sve kompanijske aktivnosti - od sportskih aktivnosti, do društveno korisnog rada - kaže za Kurir Predrag Filipović iz Službe za ljudske resurse:

Čukaru Peki, rudnik, Prvi maj
foto: Kurir

- Upravo standard SE 8000 uređuje oblast društveno odgovornog poslovanja, propisuje stroga pravila u domenu brige o bezbednosti na radu i zdravlju, pravu na udruživanje, strogom sankcionisanju svake vrste diskriminacije, garantuje pravo kolektivnog pregovaranja, radno vreme, usklađenost dobavljača i podizvođača, a najveća novina je da se ovaj standard odnosi na ljudska prava zaposlenih, koja su u mnogim aspektima veća u odnosu na ono što je našim zakonom zagarantovano. Kompanija ima i neke specifične mehanizme kojima nastoji da motiviše i nagradi zaposlene koji se ističu na poslu. Tako svakog meseca imamo proglašenje istaknutih pojedinaca u oblasti zaštite na radu, i oni tada dobijaju i odgovajuće novčane nagrade.

Čukaru Peki, rudnik, Prvi maj
foto: Kurir

Trava i ruže

Takođe, u organizaciji kompanije, određeni broj kolega će imati priliku da poseti Kinu zajedno sa svojim porodicama. U ovom mladom rudniku, gde je trava pokošena kao na Vimbldonu, gde oko upravne zgrade rastu ruže, mnogo mladih lica u prolazu dalo nam je veru u to da je Bor tradicionalno rudarski grad, privukao neku novu energiju mladih, kompetentnih stručnjaka, inženjera, tehničara, radnika, rudara.

I pre nego što nam je Filiipović iz Službe za ljudske resurse naglasio sami smo se uverili da trećinu od ukupnog broja zaposlenihg čine mlađi od 30 godina. Razgovarajući sa njima shvatii smo da je mnogo njih iz Beograda, Niša i da su ih ovde doveli dobri uslovi, ali i saradnja kompanije sa brojnim fakultetskim ustanovama - Tehničkim fakultetom u Boru, Rudarsko-geološkim fakultetom u Beogradu, kao i srednjim školama u Boru i Zaječaru.

Čukaru Peki, rudnik, Prvi maj
foto: Kurir

Ohrabreni entuzijazmom mladog tima, savetovanog od prekaljenih rudara i inženjera, mladi radnici ovog grada na istoku Srbije, sigurni smo, znaće da se pametno dalje zalažu za svoja prava i svoju budućnost. Živeo Prvi maj i nek im je srećno!

Kurir u poseti Ziđinu

Zeleni rudnici i u Kini

Podsetimo, reporteri Kurira Jelena Spasic i Rajko Nedic boravili su nedavno u Kini, a nakon posete rudnicima bakra i zlata kompanije "Ziđin" u jugoistočnom delu ove zemlje, a koja je vlasnik rudnika u Boru i Majdanpeku, imali su prilike da se uvere i kako funkcionišu zeleni rudnici u vlasništvu ove kompanije.

Jačanje veza

Si Đinping dolazi u Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vućić u izjavio je da je veoma počastvovan što ce 7. i 8. maja ugostiti kineskog predsednika Si Đinpinga, kao i da smo mi jedna od tri destinacije u Evropi, pored Pariza i Budimpešte, koje će kineski predsednik posetiti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track