UNIVERZITET NA VISOKOM 376 MESTU OD UKUPNO 20.966: Univerzitet u Beogradu među 1,8% najboljih na svetu!
Foto: Zorana Jevtić

značajno

UNIVERZITET NA VISOKOM 376 MESTU OD UKUPNO 20.966: Univerzitet u Beogradu među 1,8% najboljih na svetu!

Društvo -

Univerzitet u Beogradu pozicioniran je u prvih 1,8% univerziteta od ukupno 20.966 rangiranih univerziteta širom sveta, prema najnovijoj listi Global 2000 Centra za svetsko rangiranje univerziteta (Center for World University Rankings), a koja je zvanično objavljena u ponedeljak 13. maja 2024. godine, saopštio je Univerzitet u Beogradu.

- Naš univerzitet je na visokom 376 mestu od ukupno 20.966 rangiranih svetskih univerziteta. Svi rezultati objavljeni su na portalu http://cwur.org/2024.php. Ovaj Centar objavljuje najsveobuhvatnije akademsko rangiranje univerziteta u svetu, koristeći indikatore grupisane u četiri oblasti: obrazovanje, mogućnost zapošljavanja, akademska dostignića nastavnog osoblja i broj i kvalitet objavljenih naučnih radova u visoko-citiranim i uticajnim časopisima. Ono što je dodatno jedinsveno za ovu listu je to da je se jednaki značaj daje indikatorima koji su vezani kako za nastavno osoblje, tako i za same studente - navodi se u saopštenju UB.

Dodaje se da je ove godine, Univerzitet u Beogradu rangiran prema sledećim indikatorima:

  • Mesto na svetskoj rang-listi: 376 od ukupno 20.966 univerziteta
  • Procentualno: top 1,8% u svetu
  • Rangiranje u regionu (Evropa): 153
  • Rangiranje u zemlji: 1
  • Rangiranje obrazovanja: 498
  • Rangiranje istraživanja: 343
  • Ukupni rezultat: 75.8

- Povodom ovog izvanrednog globalnog uspeha, čestitke rektoru prof. dr Vladanu Đokiću, profesorima i istraživačima Univerziteta u Beogradu uputio je predsednik Centra za svetsko rangiranje univerziteta dr Nasim Mahasen - navedeno je u saopštenju.

Bonus video:

03:55

SRBIJA DOBIJA PRVOG AKADEMSKOG KAVALISTU: Sviranje kavala deo nematerijalne kulture, a nemamo fakultet (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track