OVE GODINE BIĆE 110 GODINA OD ROĐENJA I 15 OD SMRTI PATRIJARHA PAVLA: Priznanja pobednicima konkursa "Svetosavlje i naše doba"
Foto: YURI KADOBNOV / AFP / Profimedia

Kolo srpskih sestara

OVE GODINE BIĆE 110 GODINA OD ROĐENJA I 15 OD SMRTI PATRIJARHA PAVLA: Priznanja pobednicima konkursa "Svetosavlje i naše doba"

Društvo -

Đaci pobednici konkursa "Svetosavlje i naše doba" i njihovi mentori dobiće priznanja 18. maja od 12 sati u Istorijskom arhivu grada Novog Sada

Ovogodišnji konkurs "Svetosavlje i naše doba" bio je posvećen patrijarhu Pavlu, a nagrađeni đaci i njihovi mentori 18. maja od 12 sati primiće priznanja u Novom Sadu.

Ovo je godina u kojoj obeležavamo 110 godina od rođenja srpskog patrijarha Pavla i 15 godina od njegovog upokojenja (1914-2009).

"Svetosavlje i naše doba" konkurs je koji se održava trideset i drugu godinu po redu.

Patrijarh Pavle
Patrijarh Pavlefoto: Dado Đilas

Organizatori su uz Kolo srpskih sestara Eparhije bačke Novi Sad, i Ministarstvo prosvete Republike Srbije, Katihetski odbor Eparhije bačke, Centar za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine i Udruženje vojvođanskih učitelja.

Na ovogodišnjem konkursu „Svetosavlje i naše doba“ učestvovala su deca iz 403 predškolske ustanove i učenici osnovnih i srednjih škola iz Republike Srbije, Republike Srpske/BiH, Republike Crne Gore, Republike Slovenije i Republike Hrvatske.

Konkurs je trajao od 27. januara do 12. aprila 2024.

Među prispelih 2.857 radova bilo je 262 literarna, 2037 likovnih i 558 kaligrafskih.

Komisije su imale težak zadatak, ali su izdvojile i nagradile 48 učenika, pohvalile njih 38.

Takođe, nagrade je dobilo i 14 mentora, a pohvale njih četvoro.

Za izložbu je odabrano 438 radova - 340 likovna i 98 kaligrafskih.

Završna svečanost na kojoj će biti uručene nagrade će se održati 18. maja 2024. godine u 12 časova u Istorijskom arhivu grada Novog Sada u Ulici Filpa Višnjića 2a.

Petar Đurđev
Petar Đurđevfoto: Marina Jablanov Stojanović

Svečanost otvara himnom Svetom Savi hor novosadske Srednje elektrotehničke škole “Mihajlo Pupin” koji predvodi dirigentkinja Eva Videc.

Potom će se skupu obratiti direktor Arhiva, Petar Đurđev, prezviter Leo Malešević i predsednica Kola srpskih sestara Eparhije bačke Novi Sad, Mirjana Šuljmanac Šećerov.

Nakon dodele nagrada, organizovan je izlet u manastire Sv. Arhangela u Kovilju i Vaskrsenja Hristova u Kaću, kao i ručak u restoranu Omorika, za nagrađene i pohvaljene učenike i njihove mentore.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track