PATRIJARH DOBIJA DVA NOVA POMOĆNIKA: Arhimandrit Nekarije i arhimandrit Danilo postaju vikarni episkopi!
Sabor SPC bira nove vladike, Foto: Instagram Printscreen/Patrijarh Porfirije

Sabor SPC bira nove vladike

PATRIJARH DOBIJA DVA NOVA POMOĆNIKA: Arhimandrit Nekarije i arhimandrit Danilo postaju vikarni episkopi!

Društvo -

Na ovogodišnjem zasedanju Sabora Sprske pravoslavne crkve biće izabrana dva nova vikarna episkopa patrijarha srpskog, saznaje Kurir!

Prema rečima našeg izvora iz SPC, za pomoćnike patrijarha Porfirija biće predloženi arhimandrit Nektarije Đurić, starešina crkve Svetog Marka u Beogradu i glavni sekretar Sinoda SPC, ali i arhimandrit Danilo Gavranović, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije i starešina crkve Svetog Simeona Mirotočivog u Novom Beogradu.

- Koliko će majsko zasedanje Sabora trajati, zavisi od toga kako će teci diskusije i od dnevnog red. Još uvek traje iznošenje izveštaja o radu eparhija, a ima ih 50. Poslednjeg dana Sabora patrijarh Porfirije predložiće arhimandrita Danila i arhimandrita Nekatrije za vikarne, tj. pomoćne episkope njegove svetosti - naveo je naš izvor iz crkvenih krugova.

Podsetimo, Sabor SPC počeo je 14. maja u Hramu Svetog Save u Beogradu. Zasedanje najvišeg crkvenog tela trebalo je da počne sabornim okupljanjem u Pećkoj patrijaršiji, ali su u ponedeljak tzv. vlasti u Prištini po direktnoj naredbi Aljbina Kurtija zabranile patrijarhu Porfiriju i sedmorici vladika, koji su bili u njegovoj pratnji, da uđu na prostor Kosova i Metohije.

Bonus video:

01:37

PATRIJARH PORFIRIJE ĆE BITI SA SVOJIM NARODOM U SEDIŠTU SPC Politikolog Nikola Jović: Verujem da će opet odluka o zabrani PASTI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja