MINISTAR ODBRANE GAŠIĆ NA OBELEŽAVANJU 15 GODINA MEDICINSKOG FAKULTETA VMA: Imate u nama stabilan oslonac i bezuslovnu podršku
Foto: Ministarstvo odbrane

MINISTAR ODBRANE GAŠIĆ NA OBELEŽAVANJU 15 GODINA MEDICINSKOG FAKULTETA VMA: Imate u nama stabilan oslonac i bezuslovnu podršku

Društvo -

Ministar odbrane Bratislav Gašić prisustvovao je danas svečanom obeležavanju 15 godina postojanja i rada Medicinskog fakulteta VMA Univerziteta odbrane, u amfiteatru Vojnomedicinske akademije.

Obraćajući se prisutnima ministar Gašić, istakao je da je unapređenje obrazovanja vojnih lekara na Medicinskom fakultetu VMA od izuzetnog značaja za budućnost vojnog zdravstva.

VMA, Bratislav Gašić, prof. dr Sonja Marjanović
foto: Ministarstvo odbrane

- U Ministarstvu odbrane i meni kao ministru imaćete stabilan oslonac i bezuslovnu podršku vašoj posvećenosti obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti, kao i za razvoj i napredak fakulteta i struke u celini - istakao je ministar Gašić čestitajući profesorima, kadetima i osoblju jubilej.

Ministar odbrane rekao je da mu je čast da, među prvim aktivnostima od preuzimanja dužnosti, prisustvuje obeležavanju značajnog jubileja Dana Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije.

- Ovo nije moj prvi susret sa vama, ni prvo upoznavanje sa vašim radom. Ponosan sam zbog privilegije, da je upravo za vreme mog prethodnog mandata na ;elu ovog ministarstva, 2015. godine, promovisana prva klasa kadeta u sanitetske oficire Vojske Srbije. Vojni sanitet u Srbiji ima bogatu tradiciju i istoriju dugu skoro dva veka. Tokom Balkanskih ratova, Prvog i Drugog svetskog rata, vojni sanitet je imao ključnu ulogu u lečenju vojnika i održavanju njihove borbene gotovosti - naglasio je ministar Gašić.

VMA, Bratislav Gašić, prof. dr Sonja Marjanović
foto: Ministarstvo odbrane

On je rekao da danas Medicinski fakultet VMA ima značajan uticaj na sistem odbrane Srbije, pružajući kvalitetnu obuku budućim vojnim lekarima i osoblju, kao i vrhunsku zdravstvenu zaštitu vojnicima i civilima.

- Vojnomedicinska akademija igra bitnu ulogu u istraživanju i razvoju medicinskih tehnologija i procedura koje su od značaja za vojsku. Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije je ključni institut koji obezbeđuje kvalifikovano medicinsko osoblje i napredne zdravstvene usluge za potrebe odbrane Republike Srbije - rekao je ministar odbrane, ističući da je od 2009. godine, kada je upisana prva klasa kadeta, iz Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije izašlo 73 doktora nauka, 770 zdravstvenih specijalizanata, a integrisane akademske studije završio je 221 kadet.

Ministar Gašić dodao je da srpski vojni lekari daju veliki doprinos ugledu Srbije u međunarodnoj zajednici, kroz učešće u mirovnim misijama širom sveta, gde su prepoznati kao vrhunski stručnjaci.

VMA, Bratislav Gašić, prof. dr Sonja Marjanović
foto: Ministarstvo odbrane

Dekan Medicinskog fakulteta VMA prof. dr Sonja Marjanović podsetila je da su se u prvoj Vojnosanitetskoj školi, koja je formirana 1922. godine, održavali kursevi namenjeni lekarima i apotekarima na odsluženju kadrovskog vojnog roka.

- Danas je Medicinski fakultet VMA Univerziteta odbrane ravnopravan član akademske zajednice medicinskih fakulteta. Zahvaljujući bezrezervnoj podršci Univerziteta odbrane, a takođe i podršci struktura u Ministarstvu odbrane, ostvarujemo plodonosnu međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju u oblasti obrazovanja i naučnoistraživačkog rada - rekla je dekan Marjanović i naglasila da su upravo mladi i kvalitetni ljudi, željni znanja i nauke, svetla budućnost koja će biti u službi sveopšteg zdravlja ljudi u našoj zemlji.

VMA, Bratislav Gašić, prof. dr Sonja Marjanović
foto: Ministarstvo odbrane

Povodom obeležavanja Dana Medicinskog fakulteta dekan Marjanović uručila je plaketu Medicinskog fakulteta Vojnomedicinskoj akademiji za uspešnu saradnju. Tom prilikom, uručene su i zahvalnice Vojnoj akademiji, Komandi za obuku, Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, kao i Medicinskom fakultetu Foča Univerziteta u Istocnom Sarajevu.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su ministarka prosvete Slavica Đukić-Dejanović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstva zdravlja, predstavnici obrazovnih institucija i brojni gosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track