"NA FAKULTETU SE STUDENTSKI ISPITI POLAŽU KAO DA SU SPECIJALISTIČKI" Prof. dr Ristić: Fali nam lekara, zato pacijenti čekaju!
Foto: Kurir televizija

KURIR TELEVIZIJA

"NA FAKULTETU SE STUDENTSKI ISPITI POLAŽU KAO DA SU SPECIJALISTIČKI" Prof. dr Ristić: Fali nam lekara, zato pacijenti čekaju!

Društvo -

Svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, mogli su da bez zakazivanja i uputa, provere krvnu sliku i izmere krvni pritisak, provere hormone štitaste žlezde, obave pulmološki pregled i urade tumor markere prostate.

Svakom građaninu starijem od 50 godina i sa pušačkim stažom dužim od 30 godina obavezno je urađen i rengen pluća, a u toku pulmoloških pregleda u zdravstvenim ustanovama je već otkriveno nekoliko promena građanima na plućima zbog čega su upućeni da se odmah jave na detaljnije preglede, kako bi se ustanovilo da li su tumorske prirode.

muškarac kod lekara, lekar, pregled lekara, lekarsni pregled
foto: Shutterstock

Gost jutarnjeg programa na Kurir televiziji koji je pričao o važnosti preventivnih pregleda bio je prof. dr Miljko Ristić, kardiohirurg.

- Iz godine u godinu je broj pacijenata, verujte mi za sve bolesti, veći i veći, a silom prilika pacijenti koji traže pomoć, prinuđeni su da čekaju u nedogled. Ranije se na operaciju srca čekalo 3-4 meseca, a danas je super ako u tom roku imate operaciju. Bile su liste čekanja za hirurške intervencije, gde je potrebna cela ekipa od 15 ljudi, a ne samo jedan čovek. To se ne može osposobiti preko noći. Doduše, što se tiče pregleda, običnog pregleda, koji traje 15 minuta, čekate i po nekoliko meseci. Samim tim, ovo što je organizovano od ministarstva zdravlja je za svaku pohvalu. Ti ljudi koji su se osetili ugroženim su došli, nisu dolazili iz besa - započeo je Ristić, pa dodao:

- Treba osposobiti zdravstveni sistem Srbije da pacijenti ne čekaju šest meseci samo za pregled, odnosno za sve ono što ne zahteva dublje pripreme. Nedostatak lekara je evidentan u našoj zemlji, mislim da bi tu trebalo da učestvuje i Fakultet za medicinu. To je jedan od najboljih fakulteta, ozbiljnu tradiciju nosi, ali se polažu studentski ispiti kao da su specijalistički, mislim da se tu preterije.

02:53

NA FAKULTETU SE STUDENTSKI ISPITI POLAŽU KAO DA SU SPECIJALISTIČKI Prof. dr Ristić: Fali nam lekara, zato pacijenti čekaju!

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track