ZNATE LI KOLIKO ŠKOLA U SRBIJI NOSI TITOVO IME? Slike predsednika SFRJ vise na zidu, a šta đaci znaju o njemu
Foto: PrintscreenRTS

DA SE ZNA

ZNATE LI KOLIKO ŠKOLA U SRBIJI NOSI TITOVO IME? Slike predsednika SFRJ vise na zidu, a šta đaci znaju o njemu

Društvo -

U Padini kod Kovačice postoji jedina škola u Srbiji koja nosi Titovo ime.

Uoči 25. maja, koji se nekada slavio kao Dan mladosti, posetili smo jedinu školu u Srbiji jer i dalje nosi ime doživotnog predsednika SFRJ maršala Tita.

Jedinstven prizor - osnovna škola u Padini, jedina u Srbiji i dalje nosi ime Maršala Tita, nastava se odvija isključivo na slovačkom jeziku, a đaci pevaju himnu države na srpskom.

Iako nosi naziv po jednom od najvećih komunističkih lidera, osnovna škola Maršala Tita nastala je zapravo iz crkvene škole Slovačke evangelističke crkve.

Padinu, u opštini Kovačica, osnovali su Slovaci 1806. kada su iz tadašnje gornje Ugarske migrirali na jug, kako bi branili granice od Turaka. Te godine osnivaju se crkva i škola. Sveštenici su direktori, a orguljaši učitelji.

„Nisu imali više od 5 predmeta. To je bilo pisanje, čitanje, računanje, veronauka i neki praktični deo života koji su učili. svakog jutra školski časovi počinjali u crkvi. U pola 8 su deca došla, 30 minuta je bila kratka, preko sedmična liturgija", navodi Slađan Srdić, sveštenik u Slovačkoj evangeličkoj crkvi-senior banatski.

OŠ Maršala Tita
foto: Printscreen RTS

Umesto na liturgiji, danas se đaci sa protestantskom verom upoznaju na časovima veronauke. Tito ih u tome nadgleda sa svih strana. Ima ga na ulazu u zgradu, ide u korak s vremenom, čuvaju ga u posebnom kutku. A koliko đaci znaju o njemu?

Na pitanje - ko je bio Josip Broz Tito, deca odgovaraju: „Predsednik Jugoslavije i vodič Partizana u Drugom svetskom ratu". Znaju da se 25. maja slavilo njegovo rođenje. Napominju i kako misle da je to izgledalo: "Kada su u prvi razred išli, onda su slavili to, i obukli su se u crveno i belo i plavo".

I direktorka škole, rođena je posle Titove smrti, pa uglavnom o doživotnom predsedniku Jugoslavije zna iz knjiga i priča starijih.

„Prva generacija je počela da pohađa 1966. godine, od 1969. ponosno nosimo ime škole Maršala Tita. I o tome svedoči dokumenat koji imamo u Titovom kutku. Danas brojimo do 400 učenika u našoj školi", ističe LJudmila Toman, direktorka škole.

Nekadašnjeg predsednika Jugoslavije uglavnom se sete 25. maja. Ali, taj datum za njih nije sećanje na Dan mladosti, već dan škole, na koju su, kažu, veoma ponosni, jer ima jedinstveno ime.

Kurir.rs/RTS/Prenela S.Č.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track