SAHRANA KAKVU SRBIJA NE PAMTI Kovčeg u kafani kod šanka, uz harmoniku! Dušanu ispunjena poslednja želja DOBIO I MUZIČKU UMRLICU
Foto: Privatna Arhiva

u preljini

SAHRANA KAKVU SRBIJA NE PAMTI Kovčeg u kafani kod šanka, uz harmoniku! Dušanu ispunjena poslednja želja DOBIO I MUZIČKU UMRLICU

Društvo -

Lokalnog kafedžiju Dušana Bojića (73) porodica i meštani Preljine kod Čačka su ovog vikenda do večne kuće ispratili na neuobičajen način. Umesto u kapeli ili dvorištu porodične kuće, kakav je običaj po ovdašnjim selima, njegov kovčeg je bio postavljen usred kafane, ispred šanka.

U toj istoj kafani Dušan, koga meštani i gosti znaju po pesmi i osmehu, proveo je ceo život, radio u njoj, družeći se s meštanima.

sahrana, Preljina
foto: Printscreen

Rodbinu, prijatelje i komšije sada je, na vratima bifea, dočekivao harmonikaš, tiho birajući tonove pesama Tome Zdravkovića. Dušanova supruga Dorina je primala izraze saučešća i dočekivala sve koji su lokalnom dobričini došli da odaju poslednju počast.

Preljina, sahrana, Dušan Bojić
foto: privatna arhiva

- Bila je to Dušanova poslednja želja, ostavio je amanet kako da mu se organizuje sahrana. Njegovo telo je bilo položeno u kafani u kojoj je ceo život radio i veselio se s narodom. Prisutne je na vratima bifea dočekivao harmonikaš. Dušan je želeo da bude ispraćen uz zvuke pesama Tome Zdravkovića, koga je poznavao i sa kojim je proveo mnoge dane i noći - priča rođak pokojnika iz Preljine.

Preljina, sahrana, Dušan Bojić
foto: privatna arhiva

Supruga Dorina, sa kojom je bio u braku 35 godina, nije imala drugi izbor već da realizuje poslednju želju čoveka koga su u kraju svi znali po veselju i pesmi.

- Kafana i letnja bašta su se brzo napunili narodom, a svi su posluženi, kako je Dušan želeo. Muzika se sve vreme čula s harmonike. Eto, ispunjena mu je poslednja želja da na onaj svet ode s mesta koje je najviše voleo i da ga uz pesmu isprate svi oni s kojima je proveo lep životni vek - kaže rođak dodajući da se vodilo računa da i verski obred sahrane bude ispoštovan.

Preljina, sahrana, Dušan Bojić
foto: privatna arhiva

- Opelo i sahrana su obavljeni po svim pravoslavnim običajima, uz sveštenika koji se nije protivio ispunjenju Dušanovih zahteva. Sahranjen je na seoskom groblju u Preljini, opevali su ga i sveštenik i harmonika - kaže rođak.

Posvećenost prijatelju Tomi Zdravkoviću i njegovim pesmama je tolika da je Dušan želeo da se vest o njegovoj smrti narodu obznani upravo uz Tominu pesmu o Ljiljani. Zahvaljujući tehnologiji i društvenim mrežama kada je preminuo objavljena je "muzička umrlica".

- Takav zahtev do sada nismo imali, ali smo našli rešenje. Na internet platformi gde se inače oglašavamo, prvi put smo objavili umrlicu sa muzičkom podlogom - kažu u pogrebnom preduzeću koje je organizovalo sahranu.

Bonus video:

03:00

Neobična sahrana u Preljini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track