DRUGI DAN MALE MATURE PROTEKAO REGULARNO, NISU UOČENE NEPRAVILNOSTI: Pred đacima sutra test iz izbornog predmeta!
Ilustracija, Foto: Marina Lopičić

završni ispit

DRUGI DAN MALE MATURE PROTEKAO REGULARNO, NISU UOČENE NEPRAVILNOSTI: Pred đacima sutra test iz izbornog predmeta!

Društvo -

Završen je drugi dan završnog ispita tokom koga su učenici osmog razreda, rešavali test iz matematike.

Prema pristiglim informacijama sa terena, drugi dan završnog ispita protekao je regularno i bez ikakvih problema.

- Ministarstvo prosvete je u stalnom kontaktu sa okružnim komisijama, supervizorima i spoljnim saradnicima i svima onima koji čine da završni ispit prođe regularno i za sada nismo dobili informacije koje bi ukazivale na odstupanja od propisanih procedura - saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Ispitu iz matematike pristupilo je 99,64 odsto učenika, odnosno 64.443 od ukupno 64.674 prijavljenih.

- Tokom jučerašnjeg dana, u sva 33 skening centra sve je proteklo po planu i uspešno. Završeno je skeniranje testova i omotnica. Danas je završeno pregledanje zadataka iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Kada je reč o polaznicima funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih oni su sve testove polagali u utorak, 18. juna. 2024. godine. Od ukupno 1.561 onih koji su završili funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih, ispitu je pristupilo 68,55 odsto njih (1.070) - navodi se u saopštenju.

U četvrtak, 20. juna 2024 godine, trećeg dana završnog ispita, učenici osmog razreda polagaće test iz jednog od pet ponuđenih predmeta po svom izboru – geografija, istorija, biologija, hemija i fizika. Najveći broj učenika opredelio se da polaže test iz geografije.

- Pre početka završnog ispita potrebno je da učenici dođu sat vremena ranije i da, sa sobom ponesu đačku knjižicu, obrazac sa identifikacionim nalepnicama (obrazac 41, ukoliko se nalazi kod učenika posle probnog završnog ispita) i pribor za rad. Na test iz izabranog predmeta učenici treba da ponesu hemijsku olovku koja piše plavom bojom (ne olovku piši-briši), grafitnu olovku i gumicu. Preporuka je da pre ispita učenici obavezno doručkuju, a na ispit je poželjno da ponesu flašicu sa vodom. Učenici imaju na raspolaganju 120 minuta da urade zadatke i ne mogu u prvih 45 minuta napustiti prostoriju u kojoj polažu, kao ni poslednjih 15 minuta predviđenih za rad - saopštilo je resorno ministarstvo.

Roditelji će uvid u preliminarne rezultate imati u subotu 22. juna na nivou škola i portalu Moja srednja škola (www.mojasrednjaskola.gov.rs), a istog dana će moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita. Konačni rezultati biće objavljeni 25. juna.

Lista opredeljenja za upis u srednju školu (lista želja) moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola i neposredno u školi 26. i 27. juna, dok će konačna lista opredeljenja (želja) biti objavljena 29. juna.

Objavljivanje konačnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama biće 2. jula 2024. godine. Upis u srednje škole moći i ove godine da se obavi potpuno elektronskim putem korišćenjem navedenog portala Moja srednja škola počev od 2. do 6. jula 2024. godine.

Bonus video:

02:52

POLAGANJE MALE MATURE U BEOGRADU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja