Dajte više novca nezaposlenima!

Dobitnik Nobelove nagrade

Dajte više novca nezaposlenima!

Društvo -
Svaka zemlja koja kao Srbija ima veliki deficit tekućeg plaćanja mora da ima lošu privredu neko vreme, upozorava Pol Krugman

BEOGRAD - Pogled u EU!- Srbija nije u najgoroj ekonomskoj situaciji, pogledajte šta se dešava Grcima - utešio je Srbiju juče Pol Krugman, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju i veliki protivnik mera štednje kao rešenja za krizu. Njega su na predavanju u Beogradu slušali premijer Ivica Dačić, ministar ekonomije i finansija Mlađan Dinkić, guverner NBS Jorgovanka Tabaković, ali i poznati biznismeni Miroslav Mišković, Miodrag Kostić, Goran Perčević, Branislav Grujić i domaći eksperti. Krugman se ogradio time da ne poznaje prilike u Srbiji da bi mogao da daje dovoljno stručne ocene, ali je istakao da nije veliki problem što je dinar oslabio jer to povećava konkurentnost zemlje.- Domaća valuta je i dalje precenjena i to će se na ovaj ili onaj način regulisati - dodao je on.On je istakao da se zemljama kao što je Srbija spolja diktira smanjenje budžetskog deficita i štednja, ali te mere, kao što pokazuje praksa, ne smanjuju krizu, već je produbljuju. Svaka zemlja koja, poput Srbije, ima veliki deficit tekućeg plaćanja mora da ima lošu privredu neko vreme.- Povećajte javne investicije, nije dobro da građevinske firme ne rade, povećajte socijalna davanja za nezaposlene, stare, siromašne. Nije dobro da se štednja potpuno zanemari, ali mora biti malo labavija - istakao je on i dodao da region neće doživeti prosperitet dok Nemačka i Evropska centralna banka ne promene politiku.Premijer Ivica Dačić je istakao da je politika nove vlade slična onome što govori Pol Krugman i da ga je zato citirao u svom ekspozeu.- Čvrsta fiskalna politika, štednja države, a ne građana, i to na nepotrebnim troškovima, podsticanje potrošnje, to su ključne mere naše politike i ono što predlaže Krugman - naveo je Dačić.

Mišković nudio Krugmanovu knjigu
Mišković nudio Krugmanovu knjigu

Jorgovanka Tabaković i Toplica Spasojević
Jorgovanka Tabaković i Toplica Spasojević

Možda bude i rataUpitan koje bi mogle da budu najgore posledice ekonomske krize, Krugman je rekao da je rizik ogroman.- Ako propadaju režimi, političke prilike se radikalizuju... Ne bih da prognoziram, ali dešava se nešto slično kao tridesetih godina prošlog veka, kada se sve završilo ratom - naveo je Krugman.

Tabakovićeva: Znam da se vi tajkuni mučiteJorgovanka Tabaković i Toplica Spasojević razmenili su nekoliko rečenica. Pitali su jedno drugo kako su, a onda je guvernerka odgovorila:- Znam ja kako je vama tajkunima, vi se najviše mučite.

Dinkić: Žurim da sklopim aranžman- Meni je potpuno jasno šta treba da se radi. Delim Krugmanovo mišljenje i u tom smislu i radimo - rekao je Mlađan Dinkić i dodao da je politika Vlade Srbije kombinacija smanjenja troškova države i budžetskog deficita.- Zato žurim da sa kineskom vladom što pre sklopimo aranžman za izgradnju autoputeva od 850 miliona evra - naveo je on.

Krugmanovi saveti- povećajte javne investicije i socijalna davanja- ne štedite preterano- slabljenje dinara povećava konkurentnost

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track