Hapšenja na protestu protiv uvredljive Ecce homo izložbe
Foto: TANJUG

Nemiri zbog gej parade

Hapšenja na protestu protiv uvredljive Ecce homo izložbe

Društvo -
Pokret "Naši" i "Obraz" saopštili da je policija privela sedam njihovih pripadnika jer su bili u obeležjima pokreta i oduzela im letake koji su pozivali na otkazivanje izložbe

BEOGRAD - Policija je je privela jednu osobu tokom otvaranja kontraverzne izložbe švedske umetnice Elizabet Olson Valin u Centru za kulturnu dekontaminaciju, rečeno je u MUP-u.

U MUP-u nisu precizirali o kome je reč. Prethodno su pokret "Naši" i "Obraz" saopštili da je policija privela sedam njihovih pripadnika jer su bili u obeležjima pokreta i oduzela im letake koji su pozivali na otkazivanje izložbe.

Od predsednika Srbije Tomislava Nikolića su, kako je navedeno, zatražili da ispita "kako je moguće da policija štiti one koje krše Ustav, a hapsi nedužne građana koji staju u njegovu odbranu".

Ti pokreti u odvojenim saopštenjima navode da je Igoru Marinkoviću iz Pokreta "NAŠI", kao i Mladenu Obradoviću iz "Obraza", Stenu Gašparovskom i Džonu Bosniću, predstavnicima dijaspore, zabranjen prilaz Centru za kulturnu dekontaminaciji, gde je otvorena izložba.

U saopštenju Pokreta "Dveri" je navedeno da su LGBT aktivisti fizički napali dr Srđu Trifkovića koji je došao da vidi izložbu i, kako tvrde, naneli mu telesne povrede i oštetili foto-aparat.

Ustavni sud Srbije u junu je zabranio delovanje pokrata "Obraz" zbog kršenja ljudskih i manjinskih prava i izazivanja nacionalne i verske mržnje, dok je u toku odlučivanje Ustavnog suda o incijativi Republičkog tužilaštva da se zabrene pokreti "Naši" i "1389".

U Centru za kulturnu dekontaminaciju ranije otvorena je izložba fotografija "Ecce homo" koja je, kao i drugim državama u kojima je gostovala proteklih godina, izazvala oštru javnu polemiku zbog načina na koji tretira osnovne simbole hrišćanstva.

Izložba, organizovana u okviru "Nedelje ponosa", manifestacije kojom gej aktivisti skreću pažnju na ugroženost prava LGBT populacije, otvorena je uz veoma visoke mere bezbednosti.

Kvart oko Birčaninove ulice bio je dva sata uoči otvaranja izložbe blokiran za saobraćaj tako što su stotine policajaca u opremi za razbijanje demonstracija čeličnim ogradama pregradili trotoare i kolovoze i propuštali samo žitelje okolnih zgrada i osobe sa pozivnicama i novinarskim akreditacijama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track