Fileu žao zbog zabrane Parade ponosa

Fileu žao zbog zabrane Parade ponosa

Društvo -
Komesar očekuje da srpske vlasti istraže te pretnje i vinovnike izvedu pred pravdu

BRISEL - Evropski komesar Štefan File je izrazio žaljenje što su vlasti u Beogradu "navodeći bezbednosne razloge" već drugi put zabranile održavanje Parade ponosa i zatražio da se zajamči sloboda takvog okupljanja i kazne ekstremisti koji to ugrožavaju.

To je danas, u Briselu, saopštio Fileov portparol Peter Stano. On je podvukao da je "Evropska komisija snažno privržena vrednostima utvrđenim u ugovorima o EU, Povelji o temeljnim pravima, posebno kad su u pitanju ljudska prava, temeljne slobode, uključujući slobodu okupljanja, izražavanja i nediskriminaciju na osnovi pola, rasnog ili etničkog porekla, vere, uverenja, seksualnog opredeljenja, smanjenih sposobnosti ili starosnog doba".

Kao komesar zadužen za politiku prijema novih članica u EU, Štefan File je "posebno predan tome da od zemalja kandidata za članstvo traži puno upražnjavanje pomenutih vrednosti", istakao je Stano. Jer su to, dodao je, "ključni temelji na kojima počiva evropski projekat".

"Komesar File snažno osuđuje zastrašivanja i pretnje ekstremističkih organizacija u Srbiji organizatorima i Paradi i žali zbog toga što su te pretnje ocenjene kao dovoljne da opravdaju zabranu Parade iz razloga bezbednosti", rekao je Fileov predstavnik za štampu.

"Komesar očekuje da srpske vlasti istraže te pretnje i vinovnike izvedu pred pravdu. Komesar posebno računa na srpske vlasti da zajamče puno poštovanje prava na okupljanje i izražavanje i da svako buduće mirno okupljanje bude dozvoljeno", naveo je Stano.

Evropski komesar će, preneo je portparol Stano, "podržavati i podsticati uspostavljanje atmosfere koja vodi potpunom sprovođenju normi za ljudska prava u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU".

A to, kako je podvučeno, mora uključivati "otvorenu i konstruktivnu raspravu o priznavanju i zaštiti prava lezbijske, gej, biseksualne i travestitske (transgender) manjine".

Stano je naznačio i da je evropski komesar za proširenje poslednjih dana pomno pratio razvoj događa s tim u vezi i bio u kontaktu s Delegacijom EK u Beogradu, članovima Evropskog parlamenta i visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track