Ovo je Srpkinja koja je uništila EU!

Naša baka blokirala Strazbur

Ovo je Srpkinja koja je uništila EU!

Društvo -
Slučaj Milje Bjelajac (67), koja se žalila sudu u Strazburu zbog krova koji prokišnjava, stopirao 160.000 predmeta iz Evrope

NOVI SAD - Lavica.Milja Bjelajac (67), nemoćna starica iz Novog Sada, bukvalno je razbesnela evropsku javnost jer je procenjeno da je upravo njen slučaj krova koji prokišnjava „blokirao“ Međunarodni sud pravde u Strazburu i time blokirao oko 160.000 predmeta iz cele Evrope.Problem nastao 1999.Histeriju u vezi sa slučajem bake Milje dodatno je pojačao tiražni britanski dnevnik Dejli mejl, koji se u sarkastičnom tekstu pod naslovom „Ludilo ljudskih prava“ zapitao zašto je šest sudija, uključujući i predsednika suda, razmatralo njen slučaj, iako je problem zbog kojeg je sve krenulo rešen pre šest godina! Naime, Milja se još 1999. obratila nadležnim inspekcijama zbog prokišnjavanja krova u zgradi u Ulici Miše Dimitrijevića u Novom Sadu.- Nakon ispitivanja zaključeno je da su uslovi u stanu opasni po život i predložena hitna rekonstrukcija kompletnog krova. Pored brojnih rešenja nadležnih institucija, kao i pravosnažne presude suda u Novom Sadu, krov nije popravljen, već samo zakrpljen. To me je iznerviralo i odlučila sam da pravdu zatražim preko suda u Strazburu - kaže Milja, koja kao stopostotni invalid živi u državnom stanu.Ona napominje da je sa sudom u Stra­z­bu­ru kontaktirala potpuno sama, bez stručne pomoći advokata.- Napisala sam kratko pismo i poslala ga Međunarodnom sudu. Nisam imala nikakvu adresu, a nisam ni znala gde se tačno nalazi. Pismo je ipak stiglo na pravu adresu, a iz Strazbura su me ubrzo obavestili da će moj slučaj uzeti u razmatranje - objašnjava Milja.Delimično popravljenIako je 2007. krov na zgradi delimično popravljen, Milja je insistirala da se on kompletno adaptira i da joj se isplati višemilionska šteta koju je pretrpela zbog vlage. Sud je 18. septembra 2012. presudio da su Miljina ljudska prava ugrožena zbog kašnjenja popravke krova i naložili Republici Srbiji da postupi po ranije donetoj pravosnažnoj presudi.

Milja na saniranom krovu
Milja na saniranom krovu

Baš su šašavi što se žaleU tekstu Dejli mejla piše da je sud u Strazburu od zemalja članica EU zatražio dodatna novčana sredstva, te da Velika Britanija sa 20 miliona funti godišnje pomaže Savet Evrope, u čijem sastavu se nalazi Međunarodni sud pravde.- Prvi put od vas čujem da su se Britanci pobunili što sam „preko reda“ došla na sud. Baš su šašavi. Ja imam svoja prava i štitiću ih svim sredstvima. Neka se njihovi stručnjaci zapitaju što ne mogu da stignu na red - odgovara baka Milja uredništvu Dejli mejla.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track