Nestašice ulja i šećera stvorene veštački

Vojislav Stanković

Nestašice ulja i šećera stvorene veštački

Društvo -
Savetnik u Privrednoj komori je rekao da je u ponudi oko 180.000 tona ulja, a domaće potrebe su svega 80.000 tona i ukazao da je cena od 145 do 150 dinara za litar sasvim prihvatljiva za uljare

BEOGRAD - U Srbiji je ove godine proizvedeno dovoljno ulja, šećera, mleka i mesa, tako da nema razloga za nestašicom tih životnih namirnica i one su veštački stvorene, ocenio je savetnik u Privrednoj komori Srbije (PKS) Vojislav Stanković.

Savetnik Stanković je rekao da je u ponudi oko 180.000 tona ulja, a domaće potrebe su svega 80.000 tona i ukazao da je cena od 145 do 150 dinara za litar sasvim prihvatljiva za uljare.

"Psihoza je veštački stvorena, od monopola i kartela, koji vladaju u tom sektoru i sam taj sektor je odgovoran za ovu situciju, pa većim isporukama ulja treba stabilizovati tržište, po prihvatljivim cenama", istakao je Stanković.

Ove godine je proizvodnja suncokreta bila manja u odnosu na 2011. za oko 12 procenata i ostvarena je proizvodnja od 332.000 tona, uz visok procenat sadržaja ulja u zrnu od oko 50 odsto, što je omogućilo proizvodnju jestivog rafiniranog ulja u količini od oko 170.000 tona, naveo je Stanković.

Prenete zalihe od pre dva meseca bile su oko 60.000 tona i mada su značajne količine jestivog ulja u međuvremenu izvezene, od zaliha je ostalo oko 10.000 tona, računica je savetnika PKS.

Uz podsećanje da je država zbog nestabilne situacije u ponudi izašla sa odobrenjem uvoza oko 20.000 tona ulja, bez carine i prelevmana, Stanković je ocenio da će ta mera, svakako, doprineti otklanjanju psiholoških barijera na domaćem tržištu.

To će, svakako, primorati proizvođače suncokreta da vrate cenu na odgovarajući i adekvatan nivo, što će stabilizovati situaciju na domaćem tržištu, rekao je Stanković.

"Uopšte, država treba da reguliše situaciju na tržištu uljarica. Ove godine su proizvođači uljarica dobili 100 litara regresiranog dizela po hektaru i premiju od tri dinara za isporučene količine suncokreta i za soju od 3,5 dinara po kilogramu", podsetio je Stanković i dodao da je to troškovno značajno rasteretilo cenu koštanja suncokreta.

Stanković smatra da trenutna otkupna cena za suncokret ne treba da bude veća od 50-ak dinara za kg, tako da ona zadovoljava situaciju na domaćem tržištu i među proizvođačima sirovina.Stručnjak PKS je istakao i da Srbija, uz Francusku, ima najbolji kvalitet jestivog ulja u Evropi.

Stanković smatra da moraju biti otklonjeni mnogobrojni posrednici, prekupci i nakupci, i to ne samo kod uljarica, već kod svih poljoprivredno prehrambenih proizvoda, "i tu je na potezu država".

On je za domaće tržište šećera naveo da će prenete zalihe od oko 100.000 tona i ovogodišnji rod šerne repe omogućiti ponudu od oko 400.000 tona, a potrošnja u Srbiji godišnje oko 120.000 tona, "što je sasvim dovoljno". Dalje tvrdi da je godišnja proizvodnja mleka u Srbiji oko 1,34 milijardi litara, što je, takođe, dovoljno da budu namirene potrebe domaćeg tržišta

Od primarnih proizvođača godišnje bude otkupljeno oko 570 miliona litara, što je ispod 40 odsto proizvodnje."Treba raditi sa farmerima, da podignu nivo ponude u pogledu kvaliteta mleka, jer su otkupu obuhvaćene samo količine ekstra i prve klase", ocenio je Stanković.

Po Stankoviću, u proizvodnji mesa u Srbiji, je "situacija malo neprijatna", jer će zbog dela interventnog klanja, ponuda će biti mnogo veća od normalne, a potrošnja izuzetno mala i skromna, tako da će verovatno i cene mesa morati da idu naniže.

"Problem sa ponudom stočarskih proizvoda će biti u narednim godinama i to je strukturalni poremećaj, koji se mora otkloniti merama agrarne politike", upozorio je Stanković, naglašavajući da nema poljoprivrede bez stočarstva, a nema stočarske proizvodnje bez govedarske proizvodnje.

Stanković je naveo da u potrošnji prihoda jednog porodičnog domaćinstva u Srbiji, hrana učestvuje sa 43,7 procenata, "što je neprimereno i necivilizacijski za 21. vek", podsetivši da je prosek u Evropskoj uniji (EU) oko 16 odsto.

Vlada Srbije, kada sprovodi mere za stabilizaciju tržišta ima uporište u Ustavu, koji ukazuje da je država odgovorna za redovno snabdevanje stanovništva po prihvatljivim cenama i Vlada mora da istraje na tom putu, poručio je Stanković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track