U Srbiji HIV pozitivno 1.647 osoba

U Srbiji HIV pozitivno 1.647 osoba

Društvo -
Prepolovljen broj obolelih, a tri puta manje umire od side

BEOGRAD - U Srbiji sa HIV-om živi 1.647 osoba, što Srbiju svrstava u zemlje sa niskom učestalosti HIV infekcijom, podaci su istraživanja predstavljeni danas na konferenciji u Beogradu. Rezultati ovogodišnjeg istraživanja među populacijama sa povećanim rizikom od HIV-a pokazuju da je procenat ispitanika inficiranih HIV-om u svakoj od ispitanih populacija manji od pet odsto što u ukazuje da je HIV epidemija u Srbiji pod kontrolom.

Šefica Nacionalne kancelarije za HIV/AIDS Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Muilan Jovanović Batut", Danijela Simić rekla je novinarima da se 1.400 osoba koji žive sa HIV-om javlja zdravstvenim službama, a da je od toga 1.100 njih na lečenju lekovima koje pokriva zdravstveno osiguranje.

"Unazad pet do šest godina redukovana je stopa obolevanja i umiranja zbog dostupne terapije, a raste broj osoba koji se testira u Srbiji i na taj način na vreme mogu da se uključe u lečenje koje daje pozitivne rezultate", rekla je Simić.

Prema njenim rečima, u Srbiji je prepolovljen broj obolelih, a tri puta manje umire od side.

"Na godišnjem nivou registruje se oko 40 do 50 obolelih, a oko 20 do 25 umrlih", dodala je Simić. Istraživanje je pokazalo da su dve trećine ispitanika iz populacije seksualnih radnika, odnosno polovina ispitanika iz populacije injektirajućih korisnika droga i trećina iz populacije muškaraca koji imaju seksualni odnos sa muškarcem bili izloženi fizičkom nasilju.

Situacija je bolja u odnosu na prethodna istraživanja iz 2006. i 2012. gidine, pa 60 odsto ispitanika ima pozitivan odnos prema osobama koje žive sa HIV-om, 32 odsto ima umereno pozitivan odnos, dok negativan odnos ima osam odsto ispitanika.

Na konferenciji je istaknuto da HIV nije vezan za rizične grupe već za rizične oblike ponašanja i da je svaki pojedinac odgovoran za svoje zdravlje. Ministarka zdravlja Slavica Đukić-Dejanović koja je otvorila skup rekla je da iako su pozitivni pomaci u odnosu prema osobama koji žive sa HIV-om ne možemo biti u potpunosti zadovoljni.

Istakla je da je neophodno povećati svest o smanjenju diskriminacije protiv obolelih i navela da dugogodišnji rad i strpljenje daju rezultate. Istraživanje je deo projekta za borbu protiv HIV/side Ministarstva zdravlja i Globalnog fonda, a uz podršku Instituta za javno zdravlje Srbije i međunarodne mreže pomoći IAN.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track