Tijanić: Dajem otkaz, al’ tek 2014!

Koga on to zeza?!

Tijanić: Dajem otkaz, al’ tek 2014!

Društvo -
Direktor RTS Aleksandar Tijanić saopštio da je podneo ostavku jer su mu dva mandata dosta, ali da nema nameru da ode dok mu ne istekne i poslednji, treći mandat

BEOGRAD - Otkaz na odloženo!- Tačno je, dao sam ostavku. Ali radiću do proleća 2014. godine, dok mi ne istekne mandat, a onda prestajem - rekao je za Kurir prvi čovek Radio-televizije Srbije Aleksandar Tijanić. Naime, na pojedinim internet portalima pre dva dana se pojavila vest da je direktor Javnog servisa odlučio da se povuče sa ove pozicije.Na naše pitanje šta je uzrok njegovog „otkaza“, Tijanić nam je samo kratko rekao „da mu je dva mandata dosta“.Zbunjeni njegovim kontradiktornim odgovorom, pozvali smo Predraga Markovića, člana Upravnog odbora RTS, kako bi proverili o čemu je reč.- Ne znam ništa o Tijanićevoj ostavci. Nisam čuo da se o tome priča - rekao nam je Marković.Pošto nam je direktor RTS dao prilično nejasan odgovor, ponovo smo ga pozvali. Ovoga puta je bio govorljiviji.- Moj otkaz počinje prvog dana posle isteka mandata. Znači, ostajem do kraja. Moje potvrdne izjave o otkazu obiluju ironijom. Namerno se izrugujem vestima koje kruže o toj ostavci, pa zato kažem da je istina da sam dao otkaz, al’ čim mi istekne mandat - objasnio nam je na kraju Tijanić.Ako ništa drugo, prvi čovek Javnog servisa je popravio svoje ponašanje. Posle višemesečnog spuštanja slušalice novinarima, ovo je prvi put da je saslušao naše pitanje.

Već davao „otkaz“Prošle godine u maju, tadašnji lider SNS, a sadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić oštro je kritikovao Tijanića u emisiji „Svedok“, a u medijima se tada pisalo da je Nikolić javno otpustio Tijanića.U pismu koje se nakon toga pojavilo direktor RTS Aleksandar Tijanić je prihvatio Nikolićevo „rešenje o otkazu“ i napisao: „Bez ikakvog otpora, ponizno kao kadaver, prihvatam presudu jednog od dvojice najmoćnijih Srba. Počinjem sa pakovanjem. Odlazim sa RTS i neće mi trebati dugo. Svega tri godine i dva meseca. Toliko fali do isteka mog mandata. Nemojte me zadržavati. Treći mandat je - evropski neprihvatljiv“, naveo je Tijanić, koji se potpisao kao „Aleksandar Tijanić, generalni direktor RTS do 2014“.

NeuništivTijanić je na čelu RTS više od osam godina, a stupio je na mesto direktora 2004, uz podršku Vojislava Koštunice, čiji je savetnik za medije bio od 2001. do 2003. I pored otvorenih pretnji otkazom, smene vlasti i nezadovoljstva velikog broja građana, koji smatraju da je program Javnog servisa izuzetno loš i da obiluje reprizama, Tijanić se čvrsto drži samog vrha bez namere da bilo šta menja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja