Stečajni upravnici uništili Robne kuće

Hoće li neko biti kažnjen

Stečajni upravnici uništili Robne kuće

Društvo -
Očekujem da će nova vlast početi da radi na krivičnim prijavama protiv stečajnih upravnika koji su uništili ovaj gigant, kaže za Kurir Radoje Arsenić iz Udruženja akcionara

BEOGRAD - Pljačka.Očekujem da će nova vlast početi da radi na krivičnim prijavama protiv stečajnih upravnika koji su uništili „Robne kuće Beograd“, kaže za Kurir Radoje Arsenić, predsednik Udruženja akcionara i poverilaca „Robnih kuća“, koje su 2007. godine prodate „Verano motorsu“ za 360 miliona evra.- Uz svaku prijavu postoji dokumentacija, ali mi je, uprkos tome, okružni tužilac rekao da ne zna kako da formira predmet. Rekao sam mu: „Ja ću ti formirati predmet!“ - navodi Arsenić, i dodaje da bi uskoro trebalo da se sastane s predstavnicima nove vlasti, koja im je pred izbore obećala podršku.Kako kaže, mnogi su prodali imovinu po bagatelnim cenama, a u slučaju robnih kuća u Bosni i Hercegovini novac je nestao.- Reč je o 7,1 milion evra, ali niko ne zna gde je taj novac. Oko 5,3 miliona trebalo je da se iskoristi za poverioce i hiljadu radnika u Doboju, Bihaću, Zenici i Brodu, a 1,6 trebalo je da legne na račun RK u Srbiji. Tražio sam dokaz o toj uplati, ali nisam ga našao. Trgovinski sud mi je na kraju zvanično saopštio da nema priznanicu i da ne zna da li je to uplaćeno iako je ta ustanova vodila stečaj - kaže Arsenić. Jedan od upravnika je prodao i hotel na Zlatiboru od 3.680 kvadrata, sa 64 ara placa i velikom samoposlugom za, kako kaže Arsenić, samo 1,6 miliona evra. Prodato je i pola hotela „Gradac“ između Neuma i Ploča, sa 24 ari placa, za 611.000 evra.- Da li je moguće da je u stečaju stečajni upravnik imao 12 računa u 12 banaka? - pita se Arsenić.On ističe da je neverovatno da je stečaj završen 2009. godine, a postoji imovina koja nije prodata.- U Jagodini imamo magacin od 1.000 kvadrata i plac od 60 ari, zemlju u Somboru, Kuli, Nišu. Ne znam za koga je ostavljena ta imovina - navodi on.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Dinkić: Kontrola prihoda upravnikaMlađan Dinkić, ministar finansija i privrede, najavio je nedavno da će stečajni upravnici biti prvi na listi za unakrsnu procenu prihoda i imovine. „Od početka naredne godine trebalo bi da počne unakrsna procena prihoda i imovine. Namera je da se obuhvate pojedine grupe poreskih obveznika, a jedna od grupa biće stečajni upravnici“, dodao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track