TOPLA ZIMA: Neće biti restrikcije struje!

Dobra vest iz EPS-a

TOPLA ZIMA: Neće biti restrikcije struje!

Društvo -
Elektroprivreda Srbije (EPS) spremna da obezbedi dovoljne količine električne energije tokom zimskog perioda

BEOGRAD - Restrikcije struje se ne očekuju, jer je Elektroprivreda Srbije (EPS) spremna da obezbedi dovoljne količine električne energije tokom zimskog perioda, izjavio je danas vršilac dužnosti direktora EPS-a Aleksandar Obradović.

Gotovo svi remonti su završeni i ostao je još jedan mali remont koji se privodi kraju u Kostolcu. Naši kapaciteti su spremni da odgovore svim izazovima za dolazeću zimsku sezonu, rekao je Obradović.

Obradović je ocenio da je glavni problem EPS-a nedostatak novčanih sredstava na računu i da je likvidnost tog preduzeća dovedena u pitanje zbog novčane "rupe" od 41 milijardu dinara, jer se u svakom momentu EPS-u duguje oko 130 milijardi dinara.

Najveći problem su velika potraživanja prema građanstvu i privredi i u saradnji sa vladom mora se naći rešenje da se EPS-u omogući bolja likvidnost, naveo je Obradović.

Obradović je rekao da je pre mesec dana stupio na dužnost, da bivše rukovodstvo EPS-a nije adekvatno branilo interese tog preduzeća i da je EPS polako propadao.

Obradović je najavio da će razlika u obračunu PDV-a za utrošak struje za građane u saradnji sa resornim ministarstvom biti vraćena već na novembarskom računu.

On je rekao da je cena struje u Srbiji mnogo niža nego u regionu i da bi realna i liberalizovana cena iznosila između 50 do 60 odsto iznad sadašnje cene.

Govoreći o uvozu struje iz Republike Srpske, Obradović je naveo da je obezbeđeno oko 70 odsto električne energije za sledeću godinu i da je cena je bila od 53 do 57 evra po megavatu.

Obradović je rekao da je grejanje na struju loše i po državu i ekologiju i da je potrebno naći rešenje kako da se demotivišu ljudi da se greju na električnu energiju.

Obradović je za TV Pink rekao da je termoblok u Kostolcu u fazi planiranja, da se radi studija izvodljivosti, da su obezbeđena finansijska sredstva i izrazio nadu da će za vreme svog mandata uspeti da pokrene velike investicione projekte.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track