Ojadili budžet za tri milijarde

Blokada ministarstva poljoprivrede

Ojadili budžet za tri milijarde

Društvo -
Saša Dragin nije isplatio dugovanja prema staračkim seoskim domaćinstvima, zbog čega je nad ministarstvom određena prinudna naplata. Dušan Petrović nasledio dug

BEOGRAD - Ojadili budžet.Ministarstvo poljoprivrede moraće da isplati oko 3,4 milijarde dinara na ime sudskih presuda jer Saša Dragin i Dušan Petrović, kadrovi DS i bivši ministri, nisu isplatili dugovanja prema staračkim seoskim domaćinstvima, saopštilo je juče ministarstvo.Danilo Golubović, državni sekretar u ministarstvu, kaže da su na osnovu prinudne naplate duga po sudskim rešenjima od početka godine plaćene 1,2 milijarde dinara, a prekjuče je na naplatu stiglo još 204 miliona dinara. Isplata ovako velikih dugova u kratkom roku remeti normalno poslovanje ministarstva i isplatu subvencija seljacima, koje bi do kraja godine trebalo da dostignu oko 150 miliona evra.- Reč je o subvencijama za staračka domaćinstva na selu po uredbi iz 2008. godine, ministarstvo je trebalo da isplati po 40.000 dinara, ali je po nalogu ministra Saše Dragina isplaćivano duplo manje. Problem nije rešio ni ministar Dušan Petrović. Sada ministarstvo osim dugovanja plaća i sudske troškove i advokatske usluge - navodi Golubović i dodaje da bi prinudna izvršenja sledeće godine mogla dostići još 1,5-2 milijarde.Dušan Petrović, bivši ministar, rekao je za Kurir da su problemi u isplati obaveza ministarstva, koji danas postoje, posledica lošeg rebalansa budžeta za 2012. Novac za isplatu dugovanja, kako kaže, nije bio obezbeđen rebalansom budžeta za 2011.- Prilikom izrade predloga budžeta za 2012. ministarstvo je planiralo novac za ova dugovanja, ali zbog vanrednih izdataka kao što su januarska isplata subvencija po hektaru i troškovi subvencionisanja goriva za setvu od čak 2,4 milijarde dinara, ta dugovanja nisu mogla da budu plaćena pre rebalansa budžeta za 2012 - dodao je on.

Dragin napravio ogroman trošak
Dragin napravio ogroman trošak

Dragin bez komentaraMinistar poljoprivrede od jula 2008. do marta 2011. bio je Saša Dragin, a njega je zamenio Dušan Petrović, koji je bio ministar do jula ove godine. Dragin juče nije bio dostupan za komentar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track