Srbija nema radiologa, ni rekonstruktivnih hirurga

Svetski dan borbe protiv raka

Srbija nema radiologa, ni rekonstruktivnih hirurga

Društvo -
Pored radiologa i rekonstruktivnih hirurga Srbiji nedostaju i psihoterapeuti koji kod ovih pacijenata imaju veoma važnu ulogu kao podrška ne samo obolelima, već kompletnoj porodici

BEOGRAD - Srbiji nema dovoljno radiologa koji su osposobljeni da čitaju skrining mamografije, ali nema dovoljno ni rekonstruktivnih hirurga koji su osposobljeni da obave rekonstrukciju dojke posle odstranjivanja zbog karcinoma, istakli su onkolozi i hirurzi povodom Svetskog dana borbe protiv raka dojke.

Rekonstruktivni hirurg dr Olivera Kosovac istakla je, da se rekonstrukcije dojke obavljaju u državnim ustanovama o trošku Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, ali da je još mali broj žena koji se opredeljuje za ove intervencije.

"Ženama posle odstranjivanja dojke narušeno je samopouzdanje, poremećen seksualni život. Rekonstruktivnom hirurgijom moguće je povratiti samopouzdanje, ali je mali broj rekonstruktivnih hirurga u Srbiji koji su obučeni da rade ove intervencije", rekla je Kosovčeva.

Prof. dr Zoran Rakočević rekao je da je u poslednje dve godine obučeno 40 radiologa da rade mamografiju, ali da je broj onih koji su osposobljeni da čitaju skrining mamografiju sveden na četvoro.

Pored radiologa i rekonstruktivnih hirurga Srbiji nedostaju i psihoterapeuti koji kod ovih pacijenata imaju veoma važnu ulogu kao podrška ne samo obolelima, već kompletnoj porodici.

"Važno je da pacijenti shvate da maligna bolest nije smrtna presuda, već je, ako se na vreme otkrije i leči, hronična bolest kao i svaka druga", rekla je Sandra Bjelajac, psihoterapeut.

Prema podacima Društva Srbije za borbu protiv raka, svake godine otkrije se 3.600 do 4.000 novoobolelih žena od karcinoma dojke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track